pixel
Browin Przepiśnik - Śledzie z kiszoną śliwką i jabłkiem

Śledzie z kiszoną śliwką i jabłkiem

Ryby

2025-12-18 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Śledzie w takim połączeniu to danie, które wnosi na stół zupełnie nowy wymiar słodko-kwaśnego balansu. Kiszone śliwki, znane z dawnych książek kucharskich jako dodatek do mięs, dziś wracają do łask w nowoczesnych sałatkach i przekąskach. W duecie z jabłkiem, delikatną śmietaną i nutą musztardy tworzą harmonijną, wyrazistą kompozycję – idealną na świąteczny stół, spotkanie rodzinne lub elegancką przystawkę.

Przepis na śledzie z kiszoną śliwką i jabłkiem

Przygotowanie:

  1. Jeśli śledzie są bardzo słone, namocz je w zimnej wodzie przez 1–2 godziny, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Śledzie pokrój w grubą kostkę.
  3. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój drobno.
  4. Cebulę oraz śliwki posiekaj na niewielkie kawałki.
  5. W misce wymieszaj śmietanę, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz.
  6. Dodaj śledzie, jabłko, cebulę i śliwki, a następnie delikatnie wymieszaj.
  7. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
  8. Podawaj schłodzone, najlepiej z pieczywem żytnim, posypane natką pietruszki.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

akademia-domowego-smaku

śledzie

sałatka śledziowa

dania świąteczne