pixel
Browin Przepiśnik - Ekspresowy piernik nowopolski

Ekspresowy piernik nowopolski

Wypieki

2025-12-19 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Ten piernik powstał z myślą o wszystkich „nagłych” świątecznych sytuacjach – kiedy ktoś z rodziny przypomina sobie o cieście… dzień przed Wigilią. Jest szybki, prosty i nie wymaga leżakowania, a przy tym zachwyca wilgotnością i głębokim, korzennym smakiem. Co ciekawe, pierniki marchewkowe mają swoje korzenie w kuchni skandynawskiej. To właśnie tam od lat wykorzystywano warzywa do naturalnego nawilżania wypieków – zanim jeszcze stało się to kulinarnym trendem. Marchewka sprawia, że ciasto długo pozostaje świeże, a smak tylko zyskuje z czasem. Idealny piernik „last minute”, który smakuje jak ten planowany tygodniami.

Przepis na piernik nowopolski

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika.
  2. W drugiej misce ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
  3. Dodaj miód, olej, powidła śliwkowe oraz skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszaj.
  4. Połącz suche składniki z mokrymi i delikatnie wymieszaj łopatką, tylko do połączenia.
  5. Dodaj startą marchewkę i krótko wymieszaj.
  6. Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w temperaturze 180°C przez 40–50 minut, do suchego patyczka.
  8. W rondelku podgrzej mleko, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiej polewy.
  9. Wystudzony piernik polej polewą czekoladową i udekoruj bakaliami.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

akademia-domowego-smaku

piernik

piernik last minute

piernik marchewkowy

świąteczne wypieki