Browin Przepiśnik - Wędzone podudzia z kurczaka

Wędzone podudzia z kurczaka

Mięso i wędliny

2019-03-07 Drukuj przepis

Wędzone podudzia z kurczaka to idealny pomysł na obiad lub dodatek do dipów i sosów. Chcesz cieszyć się chrupiącą skórką kurczaka i aromatycznym, soczystym mięsem? Poznaj nasz przepis, w którym największą rolę odgrywa idealnie skomponowana mieszanka przypraw. Zapewniamy, że już nigdy nie będziesz szukać lepszego przepisu!

Przepis na wędzone podudzia z kurczaka

Jak przygotować wędzone podudzia?

Przygotowanie:

Udka z kurczaka dokładnie umyj i natrzyj mieszanką soli, pieprzu, ziela angielskiego, słodkiej papryki, majeranku oraz chili lub przyprawy Habanero. Pozostaw pod przykryciem w lodówce na 24 godziny. W następnej kolejności dobrze osusz. Tak przygotowane mięso umieść w wędzarni i wędź przez godzinę do temperatury 60°C, następnie podgrzej je do temperatury 80°C i wędź jeszcze przez 30 minut. Udka z kurczaka po tym czasie powinny się całkowicie sparzyć. Możesz sprawdzić, czy temperatura w środku mięsa osiągnęła 75°C, wbijając w nie termometr.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!


Newsletter