Kiszone cytryny to prawdziwa eksplozja smaków! Kwaśne, słodkie i aromatyczne, doskonale podkręcą Twoje dania – od ryb i mięs po sosy i zupy. Ich przygotowanie to czysta przyjemność. Po kilku tygodniach możesz cieszyć się intensywnym, egzotycznym dodatkiem, który odmieni Twoją kuchnię. Spróbuj, a zakochasz się w tym wyjątkowym smaku!
Przepis na kiszone cytryny
Przygotowanie:
1. Cytryny wyparz, dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki lub ósemki. Usuń pestki, jeśli to możliwe.
2. Cytryny włóż do słoika, przesypując każdą warstwę solą niejodowaną (1 cytryna = 1 łyżeczka soli, ok. 7 g).
3. Dodaj liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, nasiona pieprzu oraz ulubione przyprawy korzenne, jak goździki czy cynamon.
4. Wlej miód i sok z cytryn do słoika. Całość uzupełnij przegotowaną, przestudzoną wodą (max 45°C, nie chcemy zabić dobrodziejstwa miodu), tak by zakryć cytryny. Całość warto docisnąć dociskiem.
5. Włóż docisk i zamknij słoik i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na minimum 4 tygodnie (optimum 6 tygodni), aby cytryny mogły się ukisić, a skórka zrobić miękka i jadalna.