pixel
Browin Przepiśnik - Kiszone cytryny – kwaśno-słodka bomba smaków do Twojej kuchni 🍋

Kiszone cytryny – kwaśno-słodka bomba smaków do Twojej kuchni 🍋

Przetwory

2025-08-21 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Kiszone cytryny to prawdziwa eksplozja smaków! Kwaśne, słodkie i aromatyczne, doskonale podkręcą Twoje dania – od ryb i mięs po sosy i zupy. Ich przygotowanie to czysta przyjemność. Po kilku tygodniach możesz cieszyć się intensywnym, egzotycznym dodatkiem, który odmieni Twoją kuchnię. Spróbuj, a zakochasz się w tym wyjątkowym smaku!

Przepis na kiszone cytryny

Przygotowanie:

1. Cytryny wyparz, dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki lub ósemki. Usuń pestki, jeśli to możliwe.

2. Cytryny włóż do słoika, przesypując każdą warstwę solą niejodowaną (1 cytryna = 1 łyżeczka soli, ok. 7 g).

3. Dodaj liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, nasiona pieprzu oraz ulubione przyprawy korzenne, jak goździki czy cynamon.

4. Wlej miód i sok z cytryn do słoika. Całość uzupełnij przegotowaną, przestudzoną wodą (max 45°C, nie chcemy zabić dobrodziejstwa miodu), tak by zakryć cytryny. Całość warto docisnąć dociskiem. 

5. Włóż docisk i zamknij słoik i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na minimum 4 tygodnie (optimum 6 tygodni), aby cytryny mogły się ukisić, a skórka zrobić miękka i jadalna.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

akademia-domowego-smaku

kiszone cytryny

domowe kiszonki

cytryny