Jeśli szukasz prostego sposobu na wprowadzenie koreańskich smaków do swojej kuchni, te warzywa po koreańsku będą strzałem w dziesiątkę! Aromatyczne, lekko pikantne i idealnie chrupiące, świetnie sprawdzą się jako dodatek do panierowanego kurczaka lub jako samodzielna sałatka. Co najlepsze – przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt zachwyca już po godzinie.
Przepis na warzywa po koreańsku
Przygotowanie:
- Ogórka, marchewkę i rzepę kroimy na plastry.
- Następnie robimy prostą koreańską marynatę: do garnka dodajemy miód, wodę, ocet ryżowy, sos sojowy i pastę gochujang.
- Delikatnie podgrzewamy i dodajemy gochugaru, suszoną paprykę.
- Do słoika wrzucamy dymkę, imbir, czosnek i wcześniej pokrojone warzywa.
- Wlewamy przestudzoną marynatę, wkładamy docisk i zakręcamy słoik.
- Gotowe!
WARTO WIEDZIEĆ:
- Pikle są już po godzinie gotowe do jedzenia.
- Optimum smaku osiągają po 12h, po tym czasie warto schować je do lodówki.
- Pikle w lodówce postoją 3-4 tygodnie... podobno, zawsze zjadamy je w przeciągu kilku dni.
- Produkt ma znaczenie - dobrze by był świeży :) to klucz aby warzywa smakowały znakomicie.
- Przy grubszych plastrach i dodaniu większej ilości octu w procesie krótkiego marynowania dostaniecie świetną i odświeżającą sałatkę.