pixel
Browin Przepiśnik - Warzywa po koreańsku

Warzywa po koreańsku

Przetwory

2025-08-21 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Jeśli szukasz prostego sposobu na wprowadzenie koreańskich smaków do swojej kuchni, te warzywa po koreańsku będą strzałem w dziesiątkę! Aromatyczne, lekko pikantne i idealnie chrupiące, świetnie sprawdzą się jako dodatek do panierowanego kurczaka lub jako samodzielna sałatka. Co najlepsze – przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt zachwyca już po godzinie.

Przepis na warzywa po koreańsku

Przygotowanie:

  1. Ogórka, marchewkę i rzepę kroimy na plastry.
  2. Następnie robimy prostą koreańską marynatę: do garnka dodajemy miód, wodę, ocet ryżowy, sos sojowy i pastę gochujang.
  3. Delikatnie podgrzewamy i dodajemy gochugaru, suszoną paprykę.
  4. Do słoika wrzucamy dymkę, imbir, czosnek i wcześniej pokrojone warzywa.
  5. Wlewamy przestudzoną marynatę, wkładamy docisk i zakręcamy słoik.
  6. Gotowe!

WARTO WIEDZIEĆ:

  1. Pikle są już po godzinie gotowe do jedzenia.
  2. Optimum smaku osiągają po 12h, po tym czasie warto schować je do lodówki.
  3. Pikle w lodówce postoją 3-4 tygodnie... podobno, zawsze zjadamy je w przeciągu kilku dni.
  4. Produkt ma znaczenie - dobrze by był świeży :) to klucz aby warzywa smakowały znakomicie.
  5. Przy grubszych plastrach i dodaniu większej ilości octu w procesie krótkiego marynowania dostaniecie świetną i odświeżającą sałatkę.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

akademia-domowego-smaku

kuchnia koreańska

pikle

warzywa

przepis na sałatkę

marynowane warzywa