pixel
Browin Przepiśnik - Kiszony czosnek po staropolsku i po azjatycku – dwa sposoby na aromatyczne przetwory

Kiszony czosnek po staropolsku i po azjatycku – dwa sposoby na aromatyczne przetwory

Przetwory

2025-08-21 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Kiszony czosnek to prawdziwy skarb w kuchni – pełen aromatu, lekko pikantny i niezwykle zdrowy. Dziś pokażę Ci dwa sposoby jego przygotowania: tradycyjny, staropolski przepis z chrzanem i koperkiem oraz ciekawą wersję azjatycką z sosem sojowym, anyżem i goździkami. Oba są proste, a efekt zachwyca smakiem – idealny dodatek do kanapek, sałatek czy dań mięsnych.

Przepis na kiszony czosnek po staropolsku:

Przygotowanie:

  1. Obieramy czosnek
  2. Do słoika wrzucamy chrzan i baldachy kopru. Opcjonalnie możemy dodać liść laurowy lub nasiona pieprzu.
  3. Wrzucamy do środka czosnek i wsypujemy sól oraz cukier
  4. Wlewamy gorącą wodą.
  5. Czosnek odstawiamy na 1 dzień w temperaturze pokojowej.
  6. Po tym czasie wkładamy docisk, zakręcamy słoik i chowamy na minimum 10 dni w ciemne i chłodne miejsce.

Przepis na Kiszony czosnek po azjatycku:

Przygotowanie:

  1. Zalewa: na 100 ml wody dajemy 50 ml sosu sojowego.
  2. Dodajemy czosnek.
  3. Następnie czarny lub różowy pieprz, anyż i goździki.
  4. Łyżka miodu na 200 ml zalewy.
  5. Czosnek odstawiamy na 1 dzień w temperaturze pokojowej.
  6. Po tym czasie wkładamy docisk, zakręcamy słoik i chowamy na minimum 10 dni w ciemne i chłodne miejsce.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

akademia-domowego-smaku

kuchnia staropolska

kuchnia azjatycka

domowe przetwory

kiszony czosnek