pixel
Browin Przepiśnik - Domowe kimchi krok po kroku

Domowe kimchi krok po kroku

Przetwory

2025-08-20 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Kimchi to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni koreańskiej, które zdobyło serca smakoszy na całym świecie. To nie tylko aromatyczna, pikantna i chrupiąca kiszonka z kapusty pekińskiej, ale też prawdziwa bomba probiotyczna wspierająca nasze zdrowie. Przygotowanie kimchi w domu jest prostsze, niż mogłoby się wydawać – wystarczy kilka składników, odrobina cierpliwości i słoik, który wypełni się wyjątkowym smakiem. W tym przepisie pokażę Ci krok po kroku, jak zrobić kimchi z dodatkiem owoców i warzyw, które wzmocnią fermentację i dodadzą całości niezwykłej świeżości.

Przepis na domowe kimchi krok po kroku

Przygotowanie

1. Kapustę pekińską kroimy w 3-4 centymetrowe kawałki, na tak zwany „jeden kęs”. Kapustę zasypujemy solą i odstawiam na około 2h. Czas jest ruchomy, zimą potrzebujemy go więcej, latem mniej, jest dużo różnych wersji. Gdy kapusta wypuści już soki to należy ją dobrze opłukać. Dlatego nie ma też co się przejmować ilością soli, którą dodaliśmy na początku.

2. Owoce i warzywa polecam pokroić w słupki/zapałki/julienne. Ale możesz też to zrobić w kostkę lub plastry jeśli tylko masz ochotę. Tak na dobrą sprawę możemy do kimchi dodać dowolne składniki. Szczególnie dobrze sprawdzi się: gruszka, ananas, marchewka, rzodkiewka, biała rzodkiew, cebula, czosnek, kalarepa, szczypiór, ogórek... ogranicza Was tylko własna wyobraźnia

3. Kleik możemy zrobić na wodzie, ale możemy też zrobić na azjatyckim bulionie. Wystarczy przez 30 minut wygotować składniki, które następnie i tak zblendujemy przy robieniu pasty. PS. warto dodać też anchois, którego akurat nie miałem w domu.

4. Składniki pasty blendujemy razem z wystudzonym kleikiem. Ananas przyśpieszy i wzmocni proces fermtentacji.

5. Na tym etapie wystarczy połączyć ze sobą wszystko co wcześniej przygotowaliśmy. 

6. TURBO WAŻNE! Zostawcie minimum 20% słoików/naczyń pustych. Inaczej słoik może dosłownie wystrzelić.

7. Kimchi trzymamy około 48h w temperaturze pokojowej. Następnie chowamy do lodówki

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

akademia-domowego-smaku

kimchi

przepis na kimchi

kiszonki

przetwory