Nie musisz już przemierzać setek kilometrów i jechać nad morze, by cieszyć się delikatnym smakiem i cudownym aromatem łososia wędzonego na gorąco. Zachwyć swoją rodzinę niezwykłym obiadem lub przekąską w postaci ryby uwędzonej we własnym domu — w wędzarni balkonowej! Jesteś ciekawy jak uwędzić łososia na gorąco we własnej kuchni? Zobacz jakie to proste! Wędzenie na gorąco wykonasz w temperaturze ok. 50-60°C i zajmie Ci ono jedynie 30 minut! Pyszne wędzone ryby na wyciągnięcie ręki to fantastyczny sposób na celebrowanie nadchodzących ciepłych dni i biesiad w ogrodach!
Łosoś wędzony na gorąco
Ryby
2021-04-28
Łososia pokrój na dowolnej wielkości kawałki, następnie natrzyj je delikatnie syropem klonowym oraz obsyp solą, tak jak lubisz. Płaty pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej, następnie bez dodatkowego osuszania umieść je skórą do góry na arkuszach z przyprawami, jeśli wielkość kawałków na to pozwoli, brzegi osłonki zawiń do góry. Uruchom wędzarnię balkonową z 2 garstkami zrębków (ok. 30 g). Łososia ułóż w wędzarni osłonką w stronę rusztu, skórą do góry. Wędź w temperaturze 50-60°C przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij całość z wędzarni i delikatnie zdejmij osłonki, przewracając łososia skórką do dołu.
...bo domowe jest lepsze!