Certyfikat — symbol, na który warto zwrócić uwagę
Napis "zdrowa żywność" czy to w alejce sklepowej, czy umieszczony na produkcie nie świadczy o ekologicznym procesie jego powstawania. By produkt uznać za ekologiczny, musi on bowiem otrzymać certyfikat jakości. Wybierając więc eko produkty, warto uważnie oglądać opakowania i nie dawać się nabrać na chwytliwe marketingowe teksty. Wybierając produkt z certyfikatem, masz pewność, że produkt ten pochodzi z niemal samowystarczalnego, organicznego gospodarstwa, gdzie dba się o środowisko lub proces jego powstawania, jest zgodny z eko standardami. Uzyskanie takiego certyfikatu nie jest łatwe. Wiąże się bowiem z rygorystycznymi kontrolami, a także długą listów zakazów. Przy produkcji eko produktów nie można bowiem m.in. stosować sztucznych barwników, emulgatorów, antybiotyków oraz hormonów. Ilość zaleceń, a także norm do spełnienia, sprawia, że wielokrotnie żywność i produkty eko są drożdże od produktów konkurencji, które nie posiadają certyfikatu. Czasami warto jednak zastanowić się, czy nieco wyższa cena nie zwróci nam się w postaci lepszego smaku, a w przyszłości - w postaci lepszego zdrowia i czystszego, piękniejszego środowiska.

Dlaczego lepiej wybrać eko produkty?
Podstawową zaletą produktów ekologicznych, jest fakt, że są one po prostu zdrowe. Sięgając po tego typu produkty, masz gwarancję, że w środku nie trafisz na substancje budzące obawy - barwniki, polepszacze smaku i konserwanty, a także środki chemiczne. Produkty ekologiczne sprawdzą się więc szczególnie u alergików. Jeśli troszczysz się o naturę i istotne jest dla Ciebie dbanie o swoją planetę - również sięgaj po to, co ekologiczne i produkowane w zgodzie z naturą! Co to oznacza? Brak pestycydów i chemicznych środków ochrony roślin, a także przetworzonej żywności dla zwierząt. Bądź świadomym konsumentem i wybieraj to, co dla Ciebie najlepsze!
...bo ekologiczne jest lepsze!
Od dawna staramy się przekazać Wam, że co domowe jest... lepsze! Domowe to znaczy ekologiczne, bo przecież nikt z nas nie przygotowuje we własnej kuchni potraw i przetworów nafaszerowanych barwnikami i chemią. Ponieważ sezon winiarski ruszył i mamy go w pełni - postanowiliśmy dać Wam możliwość stworzenia swoich domowych ekologicznych win! Nasza nowość to
Enovini BIO - ekologiczne, certyfikowane drożdże winiarskie wyhodowane na substratach pochodzących z rolnictwa ekologicznego. Drożdże nadają się zarówno do win białych, jak i czerwonych, a jedno opakowanie 7 g wystarczy na aż 25 L tego trunku! Produkt cechuje także duża tolerancja na alkohol - fermentuje on bowiem, do aż 16% obj. Kolejną zaletą drożdży Enovini BIO jest również fakt, że są one gotowe do użycia w 20 minut i nie wymagają wstępnego namnażania! Dbałość o wszystkie etapy, a także materiały użyte do produkcji tych drożdży pozwoliły nam uzyskać certyfikat PL-EKO-04 wydany przez BIOEKSPERT Sp. z o.o. - Jednostkę Certyfikującą w Rolnictwie Ekologicznym. Wykorzystując więc Enovini BIO i własne, niepryskane owoce z przydomowego ogrodu masz możliwość uzyskania w 100% ekologicznego wina, które z pewnością zachwyci wszystkie podniebienia!

Dlaczego produkty bio są droższe?
Nie jest tajemnicą, że żywność ekologiczna jest droższa od tej tradycyjnej. Związane to jest między innymi z większym nakładem pracy, dłuższym czasem hodowli czy uprawy, wymaganiami przestrzennymi oraz kontrolą i certyfikacją. Poza tym gospodarstw ekologicznych wciąż jest jeszcze stosunkowo mało. Te wszystkie aspekty mają wpływ na cenę końcową produktu. Jednakże biorąc pod uwagę zdrowie własne, dobro planety i pozostałe zalety produktów BIO, to czy nie są one warte tej ceny?
...because homemade is better!