Browin Blog - Osłonki z przyprawami. Nowość w Twojej kuchni!

Osłonki z przyprawami. Nowość w Twojej kuchni!

2020-10-22

Szynkowar zrewolucjonizował domowe wędliniarstwo, umożliwiając przygotowanie w prosty i szybki sposób zdrowych, pysznych wędlin parzonych, a także deserów i dań wegetariańskich. Widząc entuzjazm, z jakim nasi Klienci rozwijają swoją pasję w zakresie domowego wędliniarstwa, postanowiliśmy tworzyć kolejne produkty, które pozwolą nadać samodzielnie przygotowywanym wyrobom nowy, wyjątkowy smak. 
Efektem wielu testów, prób i konsultacji przeprowadzonych przez naszych ekspertów stało się opracowanie receptury na doskonałą osłonkę z przyprawami, którą teraz chcemy dokładniej przedstawić. Osłonka ta, zwaną ostrą, choć dedykowana jest do dań szynkowarowych, bez wątpienia wzbogaci domowe wędliniarstwo również w innych wydaniach, a ponadto sprawdzi się też w serowarstwie. Po wyjęciu z opakowania jest od razu gotowa do użycia – nie wymaga żadnych dodatkowych przygotowań. Można zatem oczekiwać, że nasza osłonka przebojem zdobędzie serca smakoszy, oczywiście tradycyjną drogą – przez żołądek;). 

Czym jest osłonka z przyprawami – ostra?
Każdy, kto gotuje i przyrządza domowe wędliny wie, że odpowiednie ich przyprawienie to klucz do sukcesu. Osłonka, będąca nowością na polskim rynku, ma za zadanie dokładne, równomierne obtoczenie przygotowywanych dań w przyprawach, a więc uzyskanie zarówno doskonałego efektu smakowego, jak i wizualnego. Takie danie będzie idealnie doprawione. Specjalnie dostosowana włóknina, na której umieszczone są przyprawy, oszczędzi Ci żmudnego, starannego nakładania przypraw, bowiem po prostu błyskawicznie zrobi to za Ciebie! Osłonka z przyprawami – ostra wzbogaci dania przede wszystkim o: pieprz czarny, kolendrę, cebulę, czosnek, paprykę czerwoną, chilli, ziele angielskie i kminek.


Jak to działa?
Osłonka składa się ze specjalnej agrowłókniny, która z jednej strony pokryta jest równomiernie mieszanką przypraw. Po owinięciu wybranego do spożycia produktu taką osłonką, pod wpływem temperatury i/lub wilgotności przyprawy z łatwością oddzielają się od włókniny i idealnie „przyklejają się” do powierzchni potrawy, zapewniając jej doskonały smak, atrakcyjny wygląd i kształt! 
Osłonkę możesz stosować zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich, w tym także do serów czy ryb – do parzenia (które odbywa się zazwyczaj w temperaturze do 88°C), do pieczenia (do 180°C) oraz do wędzenia, gdyż doskonale przepuszcza dym wędzarniczy. Wystarczy, że osłonkę zastosujesz w szynkowarze lub owiniesz nią inne przygotowywane potrawy.

Do szynkowaru, ale nie tylko!
Tak jak wspomnieliśmy powyżej, osłonki dedykowane są do dań przygotowywanych w szynkowarach – tych o pojemności 1,5 kg i parzonych w maksymalnej temperaturze 88°C (gwarantującej, że wsad nie będzie nadmiernie wysuszony). W tym celu musisz albo wyłożyć szynkowar osłonką, a następnie włożyć do szynkowaru wsad, albo też wsad owinąć osłonką (gdy jest on w całym kawałku), a następnie wsunąć go do wnętrza szynkowaru. Osłonki nie przywierają (w sposób utrudniający ich wyjęcie) do ścianek szynkowaru, a zarazem stanowią warstwę doskonale oddzielającą wsad od ścianek urządzenia, dzięki czemu nie ma potrzeby jednoczesnego stosowania woreczków separacyjnych. 
Posiadanie szynkowaru nie jest jednak wymogiem do stosowania osłonek. Włóknina, choć wymiarami idealnie pasuje do szynkowaru 1,5 kg, może być również samodzielnie przycinana na potrzeby pieczenia i wędzenia – także przy wyrobie serów. Jak to możliwe? Choć parzenie w osłonkach odbywa się w temperaturze nie przekraczającej 88°C, to sam materiał podczas pieczenia i wędzenia wytrzymuje temperatury znacznie wyższe – do 180°C. Osłonki nie należy moczyć przed użyciem, a jedynie zadbać o to, by warstwa „przekazująca” przyprawy dokładnie przylegała do powierzchni dania.

Do jakich dań używać osłonki?
Osłonka nadaje się do wykorzystania podczas przygotowywania potraw mięsnych i bezmięsnych z szynkowaru, a także do innych domowych wędlin (parzonych, suszonych i surowych dojrzewających), serów, pieczeni, pasztetów i ryb — pieczonych oraz wędzonych. W przypadku wykorzystywania osłonki bez użycia szynkowaru konieczne jest zapewnienie przylegania osłonki z przyprawami do produktu. W przypadku sera należy zabezpieczyć wsad przed przemieszczaniem się – najlepiej za pomocą siatki lub foremki serowarskiej, a w przypadku mięs – umieszczając danie w formie do pieczenia, siatce wędliniarskiej lub w folii do pieczenia.

Osłonki z przyprawami. Nowość w Twojej kuchni!

Jak wykorzystać osłonkę w szynkowarze?
To bardzo proste! Zawiń wsad w osłonkę – stroną z posypką skierowaną do potrawy* (co umożliwi przylgnięcie przypraw do powierzchni wsadu), a „pustą” stroną włókniny skierowaną na zewnątrz, po czym włóż całość do szynkowaru i parz zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia, pamiętając, by temperatura parzenia nie przekroczyła wspomnianych już 88°C. Po obróbce cieplnej szybko schłódź szynkowar, najlepiej w lodówce (co może potrwać kilka godzin). Aby ułatwić sobie wyjęcie wsadu, możesz szynkowar przed otwarciem umieścić na kilka sekund pod strumieniem gorącej wody (uważając, by ta nie dostała się do wnętrza urządzenia). Po wyjęciu wsadu delikatnie odklej włókninę – przyprawy pozostaną na potrawie. Smacznego!
*Przy wsadach rozdrobnionych najpierw osłonkę umieść w urządzeniu, a następnie upakuj farsz.


Osłonki z przyprawami. Nowość w Twojej kuchni!

Jak wykorzystać osłonkę bez użycia szynkowaru?
Nie masz szynkowaru? Koniecznie musisz to zmienić! Jeśli jednak chcesz wypróbować osłonkę, przygotowując danie w formie do pieczenia, wyłóż formę osłonką, stroną z przyprawami do góry, a następnie umieść wsad w formie i piecz według wskazań z wykorzystywanego przepisu. Jeśli osłonki z przyprawami używasz do powlekania sera lub mięs wędzonych to pamiętaj, by za pomocą foremki serowarskiej lub siatki wędliniarskiej zabezpieczyć wsad przed przemieszczaniem się. To ważne, by osłonka zawsze dobrze przylegała do wyrobu. Przygotowując dania w piekarniku możesz owinąć je osłonką, a następnie siatką czy folią nadającą się do pieczenia. Pamiętaj, aby temperatura pieczenia wynosiła maksymalnie 180°C.

Osłonki z przyprawami. Nowość w Twojej kuchni!

Mamy nadzieję, że przedstawiona nowość w naszej ofercie zainspiruje Cię do kulinarnych eksperymentów i – podobnie jak my – dzięki tej super osłonce odkryjesz nowy wymiar smaku i aromatu domowych dań!

Pamiętaj, że więcej przepisów, porad i inspiracji znajdziesz również na naszym Przepiśniku.



...bo domowe jest lepsze!