Browin Blog - Jakie drożdże do win z poszczególnych owoców?

Jakie drożdże do win z poszczególnych owoców?

2020-09-22
ulubione

Ilość drożdży winiarskich dostępnych w sprzedaży może przysporzyć o zawrót głowy. Choć mawia się, że od przybytku głowa nie boli to jednak dylemat, które drożdże wybrać pozostaje. Poniżej znajdziesz tabelę ułatwiającą dobór drożdży winiarskich do konkretnych owoców i określonego rodzaju wina. To świetna ściąga, do której warto zajrzeć przed dokonaniem zakupów winiarskich.

Owoce Zalecane szczepy drożdży winiarskich Rodzaj wina
agrest Sherry, Tokay, Madera, Portwein, Enovini, Fermivin LS2 wino półsłodkie i słodkie
ananasy Tokay, Fermivin PDM wino półsłodkie
aronia Burgund, Malaga, Portwein, Bordeaux, Fermivin 7013, Enovini, Enovini WS wino półwytrawne i półsłodkie
banany Uniwersalne, Portwein, Fermivin PDM, Fermivin LS2 wino półwytrawne, półsłodkie lub słodkie
bez czarny Portwein, Burgund, Malaga, Bordeaux, Enovini, Fermivin 7013, Fermivin VR5 wino półwytrawne lub półsłodkie
brzoskwinie Uniwersalne, Fermivin PDM, Enovini wino półsłodkie
czereśnie Burgund, Portwein, Bordeaux, Sherry, Fermivin LS2 wino półsłodkie
daktyle Malaga, Tokay, Uniwersalne, Fermivin PDM wino półsłodkie
dereń Burgund, Fermivin 7013, Fermivin VR5 wino półwytrawne lub półsłodkie
figi Portwein, Tokay, Enovini wino półsłodkie i słodkie
głóg Sherry, Tokay, Madera, Fermivin PDM wino półsłodkie
gruszki Tokay, Madera, Uniwersalne wino półsłodkie
jabłka Tokay, Madera, Sherry, Fermivin PDM, Enovini, Enovini WS wino półwytrawne lub półsłodkie
jagody czarne Burgund, Malaga, Bordeaux, Enovini, Fermivin 7013 wino półwytrawne lub półsłodkie
jarzębina Portwein, Enovini, Fermivin PDM wino półsłodkie
jeżyny Burgund, Malaga, Portwein, Bordeaux, Enovini, Fermivin 7013, Fermivin VR5 wino półwytrawne lub półsłodkie
maliny Burgund, Malaga, Portwein, Enovini, Fermivin 7013 wino półsłodkie
mirabelki Malaga, Uniwersalne, Enovini, Fermivin PDM wino półsłodkie
morele Bordeaux, Tokay, Madera, Enovini, Fermivin PDM wino półsłodkie
pigwa Tokay, Uniwersalne,
Fermivin PDM
wino półsłodkie
pomarańcze Sherry, Uniwersalne, Fermivin PDM wino półsłodkie
porzeczki białe Tokay, Madera, Portwein, Sherry,
Fermivin PDM, Enovini Porzeczka
wino półsłodkie
porzeczki czerwone Sherry, Burgund, Madera, Portwein, Bordeaux, Enovini Porzeczka, Enovini, Fermivin 7013, Fermivin VR5 wino półsłodkie
porzeczki czarne Burgund, Bordeaux, Enovini Porzeczka, Enovini, Fermivin 7013, Fermivin VR5 wino półsłodkie
rabarbar Tokay, Madera, Uniwersalne, Fermivin PDM, Enovini, Enovini WS wino półsłodkie
renklody Uniwersalne, Fermivin PDM, Enovini wino półsłodkie
rodzynki Tokay, Sherry, Uniwersalne, Fermivin PDM, Enovini, Enovini WS wino półwytrawne lub półsłodkie
rokitnik Uniwersalne, Tokay, Enovini wino półsłodkie i słodkie
dzika róża Sherry, Tokay, Madera, Fermivin PDM, Enovini, Fermivin LS2 wino półsłodkie
śliwki Sherry, Malaga, Portwein, Enovini, Fermivin LS2 wino półsłodkie
tarnina Burgund, Portwein, Bordeaux, Enovini, Fermivin 7013, Fermivin VR5 wino
półsłodkie
truskawki Malaga, Tokay, Madera, Enovini Truskawka, Enovini, Fermivin PDM wino półsłodkie
winogrona jasne Tokay, Madera, Sherry, Fermivin PDM, Enovini, Fermivin LS2 wino półwytrawne lub półsłodkie
winogrona ciemne Burgund, Malaga, Portwein, Bordeaux, Fermivin VR5, Fermivin LS2, Enovini, Enovini WS wino półwytrawne lub półsłodkie
wiśnie Burgund, Portwein, Enovini, Fermivin LS2 wino półsłodkie

W ofercie dostępne również mamy gotowe, uniwersalne mieszanki drożdży z pożywką :
  • Vinistart – do wszystkich owoców.
  • Vinistart complex – zestaw startowy z pektoenzymem, który rozkłada pektyny występujące w owocach, dzięki czemu łatwiej uwalnia się z nich sok oraz zmniejsza się lepkość wina, co znacznie wspomaga późniejszy proces klarowania - do wszystkich owoców.
  • Viniturbo – mieszanka drożdży i pożywki do szybkiej fermentacji – do wszystkich owoców.
  • Drożdże + pożywka do win czerwonych.
  • Drożdże + pożywka do win białych i czerwonych.

  • Drożdże Restart do wznowienia fermentacji - szansa na ratunek dla nastawów zbyt słodkich o małej mocy, wznowienie zatrzymanej fermentacji w winach z poziomem alkoholu do 10% - do wszystkich owoców.
...bo domowe jest lepsze!