Browin Blog - Nie daj się inflacji - zrób sobie pieczywo

Nie daj się inflacji - zrób sobie pieczywo

2024-01-04
ulubione

Ostatnie miesiące wszystkim Polakom wraz ze wzrostem cen przynoszą pytanie o wartość różnych dóbr. Wielu z nas, niemalże przy każdych zakupach, zadaje sobie pytanie o to, czy warto kupować dany produkt, czy może lepiej sięgnąć po inny, tańszy zamiennik. Szczęśliwie nawet trudne czasy mają do siebie to, że pojawiają się nowe, dobre rozwiązania. W przypadku produkowania domowej żywności można mówić o starych, korzystnych dla portfela i zdrowia zwyczajach, które wracają do łask. 

Nie daj się inflacji - zrób sobie pieczywo

Drogie, znaczy lepsze?

Ostatnie 30 lat historii naszego kraju przyzwyczaiło nas, że płacąc za coś więcej, otrzymujemy coś więcej, a mianowicie lepszą jakość produktu czy obsługi. Ostatni rok to jednak drastyczny wzrost cen surowców takich jak paliwo, gaz i węgiel, które mają kluczowy wpływ na końcowe ceny produktów spożywczych. Ponieważ surowce te są niezbędne np. do upieczenia i transportu chleba, również są one wliczane w ostateczne ceny widniejące na sklepowych półkach. Koszty składników służących do wytworzenia pieczywa są najczęściej znacznie mniejszą częścią kosztów poniesionych przez producenta. Inflacja zmusza przedsiębiorców do poszukiwania oszczędności i coraz trudniej ocenić, czy wysoka cena wynika wciąż z wysokiej jakości składników użytych do wytworzenia danego produktu, czy może z innych przyczyn. Jedyną pewną metodą gwarantującą użycie surowców wysokiej jakości jest więc domowy wypiek chleba. 

Nie daj się inflacji - zrób sobie pieczywo

Dobre i niedrogie składniki

Przygotowując się do wyrobu pieczywa, bardzo ważne jest odpowiednie zaopatrzenie swojej kuchni w surowce. Wiele potrzebnych składników da się kupić niedrogo w Internecie. Należy jednak zwracać uwagę na to, aby na opakowaniach była podana data produkcji i termin ważności produktów, a także kraj ich pochodzenia. Miejsce pochodzenia jest szczególnie istotne w przypadku mąki i nasion. Warto wybierać polskie surowce z czystych terenów, najlepiej te opatrzone certyfikatem bio. Jest wiele sklepów, w których kupując mąkę do wyrobu chleba, dowiesz się, z którego rejonu Polski ona pochodzi i kiedy dokładnie była wyprodukowana. To są surowce najlepszej jakości, a często też korzystne pod względem ceny. Koszt wypieku chleba w domu będzie zależał przede wszystkim od wybranej mąki i nasion. Przykładowo mąka żytnia 720 z młyna Borek z Kujaw kosztuje nieco ponad 4 zł/kg - lub mniej, gdy kupisz 5-kilogramowy worek. Nieco więcej, bo ok. 5 zł zapłacisz za kilogram mąki żytniej „bio”. Taka ilość wystarczy na wykonanie dwóch bochenków chleba na zakwasie, a cały proces wypieku wymaga naprawdę niewiele pracy. Dodając do pieczywa 50 g nasion lnu (które kosztują ok. 10 zł/kg) oraz koszt energii, wody i soli – swój domowy bochenek upieczesz za ok. 3 zł. Zakup w sklepie żytniego pieczywa na zakwasie z lnem to wydatek minimum 4-5 zł, jest to zatem istotna różnica w cenie - szczególnie jeśli pieczywo stanowi dla Twoich domowników podstawę codziennej diety. Domowy chleb jest także o wiele dłużej świeży, a wykonany z ekologicznych surowców jest też zdrowszy. Jeśli lubisz pieczywo drożdżowe i przykładowo wykonujesz domowy chleb bezglutenowy – oszczędzisz jeszcze więcej. Chleby bezglutenowe dostępne w piekarni czy sklepie często mają dodatki spulchniające oraz są o wiele droższe od pieczywa glutenowego. Wynika to z tego, że ten rodzaj wypieków ma krótszą trwałość niż pieczywo glutenowe – bochenki szybciej twardnieją i wysychają. W domu na jeden bochenek chleba możesz przygotować mieszankę za ok. 4 zł licząc na 400 g, złożoną z:

- 2 szklanek mąki ryżowej, 

oraz 

- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej. 

W sklepie za taką mieszankę zapłacisz ok. 10 zł. Kupując drożdże z naszej oferty wykonasz 4 bochenki pieczywa drożdżowego, co daje koszt ok. 1 zł za bochenek. Jeśli zdecydujesz się jednak na większe opakowanie drożdży o wadze 100 g lub 500 g - obniżysz ten koszt nawet o kwotę wynoszącą od 0,46 do 0,83 groszy w przeliczeniu na bochenek. Podsumowując - koszt mąki bezglutenowej, drożdży, soli i energii potrzebnej do tego wypieku to łącznie ok. 5-6 zł. Dobre, bezglutenowe pieczywo w piekarni kosztuje zaś nawet kilkanaście złotych za bochenek. Sam domowy wypiek również nie kosztuje Cię dużo czasu i pracy - jak szybko i bezproblemowo upiec chleb bezglutenowy bogaty w białko, wyjaśnialiśmy w jednym z wpisów, tutaj.

Nie daj się inflacji - zrób sobie pieczywo

Nasiona, mąka kasztanowa i babka płesznik, czyli jeszcze zdrowiej

Przepisy na domowy chleb to przede wszystkim jednak mnóstwo kreatywnych możliwości. Nasiona babki płesznik, len, sezam, słonecznik i mak to najtańsze, a zarazem najzdrowsze nasiona, którymi warto wzbogacać swoje wypieki (także te słodkie).

Jeśli kuszą Cię kulinarne eksperymenty, możesz też stosować w swoich wypiekach mąkę z amarantusa, teff, kasztanów jadalnych czy ze strączków – takiego pieczywa nie kupisz w żadnym sklepie, a jego wykonanie wciąż będzie tańsze niż najdroższe wypieki z piekarni. Warto także wykonać choć raz chleb odmieniający życie, złożony z samych nasion. Jest to jedna z najzdrowszych chlebowych propozycji, prosta w przygotowaniu, niezwykle bogata w białko i błonnik. Dla odmiany, chleb domowy bez zakwasu to chleb wykonany jedynie z wody, soli i niepalonej kaszy gryczanej, która moczona odpowiednią ilość czasu w wodzie fermentuje, a następnie - zmiksowana - wyrasta na bezglutenowy bochenek.


Internet jest doskonałym źródłem zakupu świetnej jakości niedrogich surowców, z których wykonasz chleb taki, jak lubisz i o wiele tańszy od dostępnego w piekarni. By zminimalizować koszty domowego wypieku pomyśl również o przygotowaniu większej ilości wypieków naraz. Po pierwsze zaoszczędzisz kupując większe opakowania mąki, ziaren czy drożdży, a po drugie wykorzystasz mniej energii, jednocześnie wypiekając chleb w np. trzech foremkach. Przygotowany zapas pieczywa możesz zamrozić i wykorzystywać w miarę potrzeb. Warto nauczyć się wypiekać choćby jeden rodzaj pieczywa, co pomoże Ci nie tylko w generowaniu codziennych oszczędności, ale przede wszystkim będzie wspierało zdrowie Twoje i Twoich bliskich.


Nie daj się inflacji - zrób sobie pieczywo

...bo domowe jest lepsze!