Browin Blog - Przepisy do szynkowara - wzbogać swoje domowe menu

Przepisy do szynkowara - wzbogać swoje domowe menu

2020-11-19

Szynkowary zdobywają coraz większe uznanie, a dzieje się tak po prostu dlatego, że to proste urządzenie otwiera przed swoimi użytkownikami ogrom kulinarnych możliwości. Koszt niewielki, a korzyści co niemiara – nowe pyszne dania, urozmaicone i zdrowe menu dla całej rodziny, specjały na codzienny i świąteczny stół, które zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. A do tego wspaniała przygoda, jaką jest wypróbowywanie polecanych przepisów i wymyślanie własnych receptur na potrawy z szynkowaru. 
Szynkowar w kuchni to najlepszy znak, że jest to kuchnia osób, które cenią sobie dobre i pozbawione konserwantów jedzenie, potrafią cieszyć się czasem przygotowywania apetycznych i niebanalnych dań, doceniają celebrowanie wspólnych posiłków i chcą mieć wpływ na to, co stanowi ich menu. Zrób to sam, a docenisz efekty – oto hasło, które każdy szynkowar mógłby mieć dumnie wypisane na swoim korpusie. Ale o tym najlepiej przekonać się samemu. Tak więc jeśli chcesz mieć na co dzień zdrowe, pyszne parzone wędliny czy potrawy bezmięsne, szynkowar chętnie pomoże Ci urozmaicić jadłospis. 
    Ten, kto już ma szynkowar w swojej kuchni, zadaje sobie podstawowe pytania: ile przepisów mogę wykorzystać?, co zrobić w następnej kolejności?, czym mile zaskoczyć bliskich?, co zdrowego przygotować dla dzieci?, jakie danie zaserwować na niedzielny czy świąteczny stół? Dlatego dobrze jest mieć pod ręką zestaw sprawdzonych przepisów – i warto także zaglądać na naszą stronę www, bo w naszym Przepiśniku chętnie dzielimy się naszymi ulubionymi kulinarnymi pomysłami. Zadbaliśmy też o wydanie absolutnie wyjątkowej publikacji, która jest idealnym przewodnikiem po świecie szynkowarowych specjałów. To książka autorstwa Artura Nowickiego, którego miłośnikom pysznych domowych wyrobów zapewne przedstawiać nie trzeba. „Szynkowar – mistrz kulinarnych możliwości. Przepisy na domowe dania mięsne i bezmięsne” to poradnik doświadczonego praktyka i niestrudzonego poszukiwacza sposobów na wzbogacanie menu – w tym przypadku w całości poświęcony szynkowarowi i odkrywaniu jego potencjału. Znajdziesz w tej publikacji wiele autorskich przepisów na kapitalne dania, jakie w prosty sposób możesz sama czy sam przygotować w swojej kuchni. Jeśli jeszcze książki nie znasz, niech zachęcą Cię słowa samego Autora:

(…) jestem pełen wielkiego uznania dla ogromu możliwości, jakie to urządzenie otwiera przed poszukiwaczami smacznych i zdrowych dań dla całej rodziny. Dań zarówno mięsnych, jak i bezmięsnych, bowiem mimo swojej nazwy, dość jednoznacznie wskazującej na jego podstawową funkcję, szynkowar sprawdza się w bardzo wielu rolach. Smakosze gustujący w kuchni tradycyjnej będą nim z pewnością zachwyceni w tym samym stopniu, co zwolennicy kulinarnych nowinek. 
Szynkowary są w mojej kuchni obecne od wielu lat. Obserwowałem, jak z biegiem czasu zmieniała się ich konstrukcja i jak postrzegano ich zastosowanie. Poznawałem przepisy, jakie powstawały z myślą o wykorzystaniu szynkowara – i sam w tym zakresie z entuzjazmem eksperymentowałem, tworząc nowe, własne receptury. Czynię to nadal – i wciąż towarzyszą temu wspaniałe emocje, którymi warto się dzielić w równej mierze, co doświadczeniem.


Przepisy do szynkowara - wzbogać swoje domowe menu

Artur Nowicki dzieli się tym bezcennym, osobistym doświadczeniem w klarowny i typowy dla siebie, barwny sposób. Wskazuje możliwości wszystkim poszukiwaczom dobrego smaku. Jeśli więc tylko zechcesz, poprowadzi Cię przez całe bogactwo możliwości, jakie otwiera szynkowar. Jeśli pasjonujesz się kulinarną sztuką DIY, znajdziesz w tej książce wskazówki dotyczące przygotowania mięs do szynkowaru (lub jak wolisz: szynkowara) – zarówno całych kawałków, jak i mięs mielonych, rozdrobnionych. Nauczysz się, jak należy szynkowar napełniać wsadem, jak przechowywać mięsa w szynkowarze, jak prowadzić obróbkę termiczną, co zrobić po zakończeniu parzenia, jak długo można przechowywać gotowe wyroby itp.
I oczywiście znajdziesz wiele oryginalnych przepisów. Już samo ich czytanie pobudza apetyt... – oto one: 

Wędliny z mięs rozdrobnionych: 
•    mielonka drobiowa – tradycyjna 
•    mielonka wieprzowo-wołowa – ostra 
•    mielonki z wołowiny i indyka 
•    boczek parzony – mozaika z boczku 
•    indyk z pistacjami i morelami 
•    mielonka z jajkami 
•    mozaika z piersi kurczaka 
•    mielonka z udźców indyczych 
•    mielonki z czerwoną papryką i pieczarkami 
•    golonka z szynkowara 
•    mielonka z indyka z kolorową papryką 
•    mielonka z indyka z oliwkami 
•    mielonka z indyka doprawiona zielonym pieprzem 
•    szynka mielona z porem (po szopsku) 
•    łopatka wieprzowa z jogurtem 
•    policzki wieprzowe 
•    polędwiczki wieprzowe 
•    mielonka z korniszonem 
•    mielonka z czosnkiem niedźwiedzim 
•    mielona łopatka z buraczkami 
•    mielonka z rzodkiewką 
•    mielonka myśliwska z sarniną 
•    wieprzowina mielona z kaparami 
•    mielonka z łopatki i boczku z marynowaną marchewką 
•    kiełbasy z szynkowara 
•    – kiełbasa zwyczajna z szynkowara 
•    – kiełbasa wiejska z szynkowara 
•    – kiełbasa krakowska z szynkowara 
•    mielone piersi z kurczaka z żurawiną 
•    kurczak curry z szynkowara 
•    łopatka wieprzowa z suszonymi pomidorami 
•    cielęcina z szynkowara 
•    schab mielony z buraczkową galaretką 
•    golonka mielona faszerowana papryką 
•    golonka mielona ze smażoną skórką 
•    golonka z płatkami chili 
•    pasztety z szynkowara 

Całe kawałki mięsa: 
•    rolada z boczku .
•    wołowina z szynkowara (ligawa) 
•    schab z szynkowara 
•    schab z galaretką 
•    schab faszerowany drobiową piersią 
•    schab ze śliwkami 
•    schab z owocami 
•    schab ze szpinakiem 
•    gęsina z szynkowara 
•    pierś z indyka 
•    baleron – karkówka parzona z szynkowara 
•    piersi kurczaka z papryką i majerankiem 
•    filety z kaczej piersi 
•    rolada ze schabu i piersi kurczaka 
•    szynka z szynkowara 

Inne zastosowania szynkowara: 
•    ser z szynkowara – podstawowe zagadnienia 
•    ser w wersji klasycznej 
•    pasty bezmięsne 
•    chałwa domowa prasowana w szynkowarze 

A to wszystko – książka Pana Artura, nasze przepisy, są przecież tylko otwarciem wielkiej księgi przepisów, której strony także i Ty możesz zapisać. Zatem – do dzieła! Korzystaj, sprawdzaj, doskonal, eksperymentuj! Gwarantujemy, że zapoznanie się z szynkowarem to – posłużmy się legendarnym już cytatem z filmu „Casablanca” – początek pięknej przyjaźni…

Bogatą ofertę szynkowarową znajdziesz tutaj.

...bo domowe jest lepsze!