Browin Blog - Przesilenie wiosenne -  jak zwiększyć odporność organizmu?

Przesilenie wiosenne - jak zwiększyć odporność organizmu?

2022-03-10
ulubione

Przedwiośnie to czas wzmożonych zachorowań, co związane jest z obniżeniem naszej odporności. W marcu pogoda lubi płatać figle, piękne słoneczne poranki niekoniecznie idą w parze z wysoką temperaturą. Ważne jest, abyśmy odpowiednio dostosowywali ubiór do pogody i pochopnie nie wymieniali jeszcze garderoby na wiosenną. Aby zapobiec chorobom, opłaca się również wzbogacać swoją dietę w zdrową żywność i napoje o leczniczych właściwościach.

Polacy lubią przygotowywać rozmaite przetwory, kiszonki i nalewki. Warto sięgać w tym czasie do domowej spiżarni, zwłaszcza jeśli czeka tam na nas zdrowotna nalewka bądź mikstura, która silnie rozgrzewa i wspiera ciało w ochronie przed przeziębieniem i innymi chorobami. 


Przesilenie wiosenne -  jak zwiększyć odporność organizmu?

Przesilenie wiosenne -  jak zwiększyć odporność organizmu?

Lecznicze nalewki na spirytusie 

Przygotowywanie zdrowotnych maceratów (zarówno alkoholowych jak i niealkoholowych) jest w polskiej tradycji od wieków. Leczenie domowymi sposobami jest praktykowane przez wielu Polaków i u jego podstaw leżą domowe soki, zioła, olejki eteryczne, miód i nalewki. W mojej domowej apteczce zawsze są następujące nalewki na spirytusie:

  • nalewka z czosnku na przeziębienie, zwana nalewką tybetańską. Nalewka ta jest doskonała na wyrównanie poziomu cholesterolu, a także na regulację pracy serca. 
  • nalewka z zielonych włoskich orzechów, które zbieram w czerwcu. Pomaga przy problemach żołądkowo-jelitowych, jest też mocno rozgrzewająca (co zawdzięcza gorzkiemu posmakowi).
  • nalewka z propolisu, z której w przypadku pierwszych objawów choroby przed pójściem spać przygotowuję ciepły koktajl na odporność według przepisu: do szklanki wlewam ok. 100 ml gorącej wody (woda ma mieć ok 50 stopni, tak aby można ją było szybko wypić). Do wody wciskam sok z połówki cytryny, dodaję łyżkę miodu (najlepiej malinowego lub lipowego, ewentualnie pierzgi w miodzie) i mieszam do rozpuszczenia. Na koniec dodaję pół łyżeczki nalewki spirytusowej z propolisu. Wypijam całość szybko i kładę się do łóżka. Nalewka mocno rozgrzewa, a propolis z miodem działają na infekcję gardła. Po wypiciu takiego koktajlu rano zazwyczaj jestem już zdrowa.

Powyższe nalewki są lecznicze i niekoniecznie bardzo smaczne. Zachęcam jednak do wykonania innych, które pomogą zwiększyć odporność organizmu, a przy okazji są przepyszne. Moje ulubione to:

  • nalewka z pędów sosny na wzmocnienie odporności - aby ją wykonać, syrop z pędów sosny zalewam alkoholem wraz z odrobiną imbiru, można też do niej dodać pyłek pszczeli;
  • nalewka z pigwy z dodatkiem imbiru i cytryny, która idealnie sprawdza się w walce z przeziębieniem;
  • mocno ziołowa nalewka z imbiru i cytryny na przeziębienie. Do tej nalewki dodaję również goździki, cynamon i kardamon.


Przesilenie wiosenne -  jak zwiększyć odporność organizmu?

Przesilenie wiosenne -  jak zwiększyć odporność organizmu?

Kiszonki warzywne 

Nie tylko nalewki mogą pomóc nam w utrzymaniu zdrowia. Kiszonki to kolejny produkt wspierający budowanie odporności. Bakterie fermentacji mlekowej uzupełniają korzystną florę jelitową, produkują liczne związki, które mobilizują nasz układ immunologiczny, a także same bezpośrednio oddziałują na nasz układ odpornościowy, wzmacniając jego pracę. Odpowiednia flora jelitowa i praca jelit jest ważna także dla naszej psychiki – 90% hormonu szczęścia, serotoniny, jest produkowana właśnie w jelitach. Zatem zaburzenia w ich pracy odbijają się także na naszym nastroju. Poza tradycyjną polską kiszoną kapustą czy ogórkami, można sięgać po japońskie, pikantne kimchi, a także współczesne propozycje kiszonek z rozmaitych warzyw i owoców. Warto także pić zakwas z buraków i sok z kiszonej kapusty.


Przesilenie wiosenne -  jak zwiększyć odporność organizmu?

Co na odporność dla dzieci?

Ze względu na zawartość alkoholu, nalewki nie nadają się do spożycia przez dzieci. Domowe kiszonki, które leczą, niestety nie są lubiane przez najmłodszych, a przyprawy są dla nich za ostre. Na szczęście mikstura na odporność nie musi być alkoholowa, ostra czy kwaśna, aby była skuteczna. Można kupić lub przygotować samodzielnie na przykład ziołomiody, które są mieszankami miodu z wybranym gatunkiem ziół lub przypraw. Polecam ziołomiód z dodatkiem tymianku, czarnuszki czy młodych pędów sosny. Można także kupić nalewki bezalkoholowe na glicerolu (na przykład nalewkę propolisową). Innym sposobem jest gotowanie tzw. złotego mleka – mleka wraz z kurkumą, cynamonem i goździkami. Zachęcam też to do przygotowania oxymelu, który jest nastawem z miodu, octu i wybranych ziół lub przypraw. Ten specyfik doskonale wpływa na odporność, zarówno w przypadku infekcji, jak i długotrwałego procesu budowania odporności. Gorąco polecam oxymel z octu jabłkowego i miodu lipowego z dodatkiem czarnuszki, tymianku, babki lancetowatej, szałwii oraz podbiału. Taka mieszanka będzie doskonale wspierała układ oddechowy.

Podsumowanie

Na całym świecie tradycja przygotowywania zdrowotnych maceratów jest bardzo stara. Warto korzystać zarówno ze sprawdzonych nalewek i mikstur naszych babć, jak i tradycyjnych przepisów pochodzących z odległych zakątków świata. Wspieranie naszego organizmu, aby był silny i zdrowy, jest jednym z najważniejszych wyzwań współczesnego człowieka. Domowe sposoby są w wielu wypadkach skuteczne i niedrogie, dlatego warto sięgać po dobrodziejstwo z naszych spiżarni.


dietetyk

Jagoda Dąbrowska

...bo domowe jest lepsze!