Browin Przepiśnik - Domowa kapusta kiszona Małgorzaty

Domowa kapusta kiszona Małgorzaty

Przetwory

2023-10-01 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Domowa kapusta kiszona to źródło wielu witamin. Jej spożywanie w okresie przeziębień i chłodniejszych dni pozwala podnieść odporność organizmu. Kapusta kiszona to także świetna przekąska dla osób dbających o linię. Oto sprawdzony przepis na domową kapustę kiszoną krok po kroku!

Przepis na kapustę kiszoną - krok po kroku

Przygotowanie:

Kapustę poszatkuj i dodaj sól. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 12 godzin, po czym dodaj przyprawy do smaku. Włóż całość do słoja, mocno ugniatając ręką lub ubijakiem do kapusty. Kiś tydzień, zbierając powstającą na wierzchu słoja pianę. Po tygodniu kapustę przebij (np. rączką od ubijaka) - zrób w niej 2 otwory, aby uwolnić gazy powstałe w wyniku fermentacji. Odczekaj 1,5 tygodnia. Po tym czasie kapusta nadaje się do spożycia jako dodatek do Twoich ulubionych dań.

Uwaga!

Po zakończonym kiszeniu kapustę należy przenieść z temperatury pokojowej w chłodniejsze miejsce. Kapustę można także kisić wraz z całymi, nieobranymi jabłkami. Jabłka smakują później genialnie zarówno jako przekąska, jak i oryginalny dodatek do surówek.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

kiszona kapusta

kamionka

beczka do kiszenia