Browin Przepiśnik - Domowe kiszone buraki

Domowe kiszone buraki

Przetwory

2018-12-04 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0

Kiszone czerwone buraki stanowią idealną podstawę do barszczu, a także smaczny i zdrowy dodatek do wielu sałatek i mięs. Prosty i szybki przepis pozwoli Ci na przygotowanie kiszonek, które później idealnie sprawdzą się w kuchni w okresie jesienno-zimowym. Jak przygotować buraki do kiszenia? Co dodać do słoika z kiszonymi burakami? Poznaj nasz przepis!

Przepis na domowe kiszone buraczki

Przygotowanie:

Buraczki obierz ze skórki i pokrój według uznania (np. w plasterki lub kwadraciki). Ułóż je ciasno w słoiku. Ząbek czosnku pokrój w plasterki. Przygotuj plasterek cebuli, 3 cm plaster korzenia chrzanu, 3 plasterki marchewki oraz 1 baldach kopru (lub płaską łyżeczkę suszonego kopru). Wszystkie te składniki włóż do słoika z buraczkami. Następnie dodaj do niego 4 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, 10 ziaren gorczycy, 2 liście laurowe i szczyptę kardamonu do smaku. Przygotuj gorącą zalewę i zalej nią wszystkie składniki. Zakręć szczelnie słoik.

Uwaga!

Po 24 godzinach rozpocznie się fermentacja. Codziennie przez 3 dni delikatnie odkręcaj słoik (tak, aby gaz mógł się ulotnić). Po wygazowaniu, zakręć szczelnie słoik i pozostaw buraczki do zakiszenia.

Kiszone buraczki doskonale nadają się do przygotowania domowego barszczu czerwonego.


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

zostańwdomu

zostanwdomu



Newsletter