Każdy, kto robi domowe wino i korzysta z akcesoriów przydatnych w realizacji tego wspaniałego hobby, staje przed dość trudnym wyborem: jaki sprzęt warto zakupić? Inne potrzeby będą mieć winiarze zaawansowani, z dużym doświadczeniem, a inne debiutanci, którzy chcą mieć jedynie produkty niezbędne do zrobienia swojego pierwszego wina. Jednak bez względu na to, czy ktoś dopiero zaczyna swoją przygodę z domowymi trunkami, czy też już „wyrósł” z zestawu podstawowego, zawsze pojawia się kwestia doboru rurki fermentacyjnej. W specjalistycznych sklepach można oczywiście liczyć na fachową poradę, ale warto też samemu mieć choćby podstawowe rozeznanie, jakie rurki oferuje rynek i czym się one charakteryzują. Dzięki temu łatwiej będzie nie tylko dokonać wyboru, ale i zadbać o właściwe, praktyczne wykorzystanie danej rurki.
Pasjonaci winiarstwa mają ogromny wybór, zarówno w kwestii surowca (winogrona, owoce sezonowe lub suszone), jak i sprzętu. Prasy, rozdrabniarki, urządzenia filtrujące, pojemniki fermentacyjne, balony, drożdże dedykowane do poszczególnych rodzajów wina, pożywki i inne dodatkowe środki wspomagające wytwarzanie wina, mierniki i wskaźniki, próbniki, zestawy do obciągu wina, wężyki, uchwyty, zaciskacze, grzałki, lejki, szczotki, sitka, mieszadła, korki, kapturki, korkownice, gąsiory, galony, butelki, regały do piwniczki – i wiele innych akcesoriów przydatnych na różnych etapach wytwarzania trunku, aż do najbardziej oczekiwanego momentu, jakim jest degustacja... Wśród tych wszystkich produktów rurki fermentacyjne zajmują szczególne miejsce – przez długi czas stanowią jedyny łącznik między tym, co dzieje się w pojemnikach fermentacyjnych czy balonach, a nami i „resztą świata”. Warto rurkę obserwować i warto słuchać, co „mówi” o naszym winie…