Browin Blog - Serwatka - nie wylewaj, wykorzystaj!

Serwatka - nie wylewaj, wykorzystaj!

2021-06-10

Każdy, kto robi domowe sery, w wyniku ich wytwarzania otrzymuje serwatkę — napój charakteryzujący się szerokim działaniem prozdrowotnym. Należy więc pamiętać, by ten drogocenny płyn trafiał do naszych lodówek. Wylewając serwatkę tracimy mnóstwo naprawdę wartościowych składników, których nie znajdziemy w żadnych innych produktach, a także negatywnie wpływamy na środowisko — co wyjaśnimy w dalszej części tekstu. Jak więc wykorzystać serwatkę, skąd wiadomo, że jest ona prozdrowotna i jaka jest jej historia? Tego dowiecie się właśnie z tego artykułu.

Znana od starożytności, doceniona, a następnie zapomniana ponownie przeżywa lata swojej świetności. Serwatka — najpierw traktowana jako zwykły orzeźwiający napój, później uznana została za cudowny lek, stosowany m.in. przy zapaleniu płuc, reumatyzmie i problemach układu pokarmowego. Wraz z rozwojem medycyny, przemysłu spożywczego i kultury, przeszła długą drogę — od koryt z paszą dla zwierząt, przez kuchnie na dworach, aż do siłowni i stadionów. Dziś sprzedawana jest także w postaci sproszkowanych koncentratów i można powiedzieć, że znów trafiła w centrum uwagi poszukiwaczy zdrowych, naturalnych produktów.


Czym jest serwatka?

Serwatka powstaje z mleka w procesie fermentacji mlekowej, w procesie wytwarzania sera. Na skutek działania bakterii mlekowych, wytwarzany kwas mlekowy obniża pH mieszaniny i powoduje powstawanie tzw. skrzepu, z którego w dalszym etapie uzyskuje się ser w finalnej formie. Produktem ubocznym, płynną frakcją mleka, jest właśnie serwatka — pozbawiona tłuszczu i białek z mleka jest jednak pełna innych unikalnych wartości, a mianowicie... białek serwatkowych. Białka te są niezastąpionym składnikiem w diecie — pobudzają metabolizm i spalanie tłuszczy — oszczędzając mięśnie. Dodatkowo białka te są łatwostrawne, dobrze wchłanialne i korzystnie wpływają na perystaltykę jelit. To właśnie dlatego kochają korzystać z niej osoby uprawiające sport! Jednak nie tylko sportowcy powinni się zainteresować prozdrowotnymi właściwościami serwatki. Bogata w fosfor, wapno, jod, sód i wapń, serwatka działa pozytywnie na nadciśnienie oraz wysoki poziom cholesterolu.

Co można zrobić z serwatki?

Serowarzy wykorzystują ją do zrobienia ricotty — delikatnego sera idealnego np. do deserów. Jak go przygotować sprawdzić możesz w naszym kalkulatorze serowarskim. W czasach PRL-u po zrobieniu ricotty zebrany ponownie płyn wykorzystywano do zrobienia serwatkowego szampana. Innym sposobem jest wykorzystanie serwatki na solankę, np. przy produkcji domowego sera feta. Możecie wykorzystać serwatkę również na wiele innych sposobów. Ten drogocenny napój można pić w czystej postaci, a także z dodatkiem owoców, jako zdrowe koktajle. Serwatka jest także świetnym zastępnikiem wody podczas wypieku ciast oraz chlebów — na naszym Przepiśniku znajdziecie sprawdzoną recepturę na chleb na serwatce

Doświadczeni kucharze przed smażeniem, pieczeniem lub wędzeniem peklują mięso, mocząc je w mieszaninie serwatki i przypraw. Jeśli lubicie zupy — tutaj również możecie wykorzystać tę pozostałość po własnym, domowym serze. Na serwatce przygotujesz również pyszne naleśniki.

Kuchnia to nie jedyne miejsce, w którym warto pamiętać o serwatce. Z powodzeniem bowiem wykorzystacie ja także w łazience — jako kosmetyk pielęgnacyjny do skóry i specyfik pozwalający leczyć choroby dermatologiczne. Wystarczy dodać ją do wieczornej kąpieli. Serwatka często używana jest także w ogrodzie, jako nawóz do podlewania kwiatów. 

Roztwór z serwatki stosuje się także jako środek do oprysku przeciw mszycom

W upalne dni z serwatki ucieszą się także zwierzęta, gdyż jest ona zdrowym napojem i dla naszych czworonożnych przyjaciół.

Pomysłów i przepisów na wykorzystanie serwatki jest dużo. Warto wziąć je pod uwagę i nie wylewać serwatki do zlewu - tym bardziej, że z jej oczyszczeniem oczyszczalnie ścieków kiepsko sobie radzą... Serwatka, ze względu na swój skład chemiczny, ma bardzo dobry wpływ na nasze organizmy, ale jest prawdziwym zagrożeniem dla środowiska. Nie pozostawajcie więc obojętni i wykorzystujcie ten płyn w swoim menu, minimalizując jego przedostawanie się do środowiska. W ten sposób mądrze wzbogacicie swoją dietę!



...bo domowe jest lepsze!