
Jaki ser do sernika? Przepis na sernik wegański
Głównym składnikiem tego ciasta jest oczywiście masa serowa. Można ją wykonać zarówno ze składników tradycyjnych, pochodzących z krowiego mleka, jak i jego rozmaitych wegańskich odpowiedników. Do sernika najlepiej wykorzystać domowy ser – domowy twaróg lub mascarpone (przepis na mascarpone i wszystkie potrzebne akcesoria do jego wykonania znajdziesz tutaj.
Najpopularniejsze wegańskie serniki zawierają ser z nerkowców, ser z kaszy jaglanej bądź ser na bazie mleka kokosowego. Coraz większą popularność zyskuje także tofurnik zawierający w składzie tofu. Jednakże sernik możesz wykonać nawet z takich składników jak komosa ryżowa, ryż, nasiona słonecznika czy soczewica. Osobiście polecam szczególnie nerkowce i kaszę jaglaną, zwłaszcza jeśli dopiero chcesz rozpocząć przygodę z wegańskimi słodyczami. Oba składniki świetnie komponują się z owocami oraz czekoladą i da się z nich łatwo uzyskać smaczną masę serową.
Wykonanie sera z orzechów jest bardzo proste. W tym celu potrzebujesz:
- 400 g nerkowców,
- 400 g gęstej śmietanki kokosowej,
- 125 ml syropu klonowego (lub mniej, jeśli wolisz mniej słodkie ciasta),
- 125 ml płynnego oleju kokosowego,
- sok z 1 cytryny.
Przed przystąpieniem do przygotowywania sernika, namocz orzechy przez ok. 2-3 godziny w przegotowanej wodzie lub ugotuj je we wrzątku przez 20 minut, po czym odlej wodę. Do namoczonych orzechów dodaj olej, syrop klonowy, sok z cytryny, a następnie zmiksuj wszystko w blenderze wysokoobrotowym. Masę wyłóż na spód sernika i pozostaw w lodówce na około 6 godzin. Spód sernika warto wykonać np. z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem mąki migdałowej, jeśli jednak wolisz wykonać spód bez pieczenia — wykonaj go z płatków owsianych zmieszanych z rozpuszczoną czekoladą (przygotuj go jednak z wyprzedzeniem, gdyż taki spód również musi stężeć w lodówce przed wyłożeniem na niego masy serowej).
Powyższy podstawowy przepis możesz urozmaicać także innymi nasionami (doskonały będzie także ser z blanszowanych migdałów) lub wymieszać orzechy przed zblendowaniem pół na pół z ugotowaną kaszą jaglaną, aby uzyskać masę serowo-jaglaną. Jeśli lubisz, możesz także do masy dodać ulubiony aromat (np. skórkę z limonki, ekstrakt z wanilii lub inne aromaty do ciasta), a sam wierzch ciasta urozmaicać zdrowymi dodatkami np. dżemem, owocami czy gorzką czekoladą.

Sernik na keto
Dieta ketogeniczna, która zakłada niemalże całkowitą rezygnację ze spożywania węglowodanów (więcej o tej diecie pisałam tutaj) nie musi wiązać się z rezygnacją z jedzenia słodyczy. Ketofani mają do wyboru wiele ciekawych przepisów na ketobatony kokosowe i orzechowe, a także właśnie na serniki. Keto masa serowa zawiera w składzie śmietankę kokosową, olej kokosowy lub olej MCT, orzechy i żółtka, erytrytol lub ksylitol. Dozwolona jest także gorzka czekolada, a jako dodatek niewielkie ilości owoców, takich jak jagody, borówki, wiśnie czy porzeczki.

Czy sernik jest zdrowy?
W przypadku większości słodyczy pytanie o składniki odżywcze jest zbędne. Jednakże w przypadku sernika jak najbardziej ma ono sens, ponieważ właściwie każdy sernik, zarówno wegański, jak i niewegański (zwłaszcza ten słodzony zamiennikami cukru takimi jak erytrytol) ma sporo różnych właściwości odżywczych. Klasyczny sernik z twarogu to oczywiście doskonałe źródło białka. Sernik taki będzie zdrowszy, jeśli zamiast tłustego sera i masła do jego produkcji wykorzystasz chudy ser, olej kokosowy, masło lub zblendowane, namoczone orzechy. Poza białkiem, wartości odżywczych sernikowi dodają także żółtka jaj oraz masło.
Serniki wegańskie są o wiele bogatsze w składniki odżywcze, w zależności od wyboru składnika na masę serową będą dostarczały:
- głównie białka, jeśli wykonamy sernik z tofu,
- białka, błonnika, licznych mikroelementów i zdrowego tłuszczu roślinnego, jeśli do masy wykorzystamy orzechy. Przede wszystkim bogate w białko są migdały i surowe pistacje, które doskonale pasują na masę serową,
- wysokiej jakości węglowodanów, żelaza, błonnika, krzemu, witamin z grupy B, fosforu, cynku, miedzi i manganu, jeśli głównym składnikiem masy serowej będzie kasza jaglana.
Podsumowanie
Dzień sernika można by utytułować dniem zdrowych słodyczy. Niewiele jest propozycji słodkości, które mogą dostarczyć tak niewiele cukru i jednocześnie tak wiele składników odżywczych. Serniki są sycące, te na zimno także przyjemnie chłodzące w letnie upały. To doskonały deser na przyjęcie, jak i zwykłe letnie popołudnie. Serniki wykonane zgodnie ze współczesnymi trendami są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Gorąco zachęcam więc do letnich, serowych eksperymentów.

...because homemade is better!