Browin - Domowy ser typu mascarpone

Domowy ser typu mascarpone

Nabiał

2019-01-14 Drukuj przepis

Ser mascarpone to tradycyjny ser włoski, pochodzący z Lombardii. Można wykorzystać go na wiele sposobów. Czy trzeba go kupować? Niekoniecznie. Spróbuj zrobić domowy ser typu mascarpone samodzielnie. Przekonaj się, że jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Jesteśmy pewni, że nawet początkujący serowar poradzi sobie bez problemu.

Ser mascarpone jest bardzo gęsty i kremowy, powinien mieć jednorodną konsystencję i słodkawy, łagodny smak. Jego głównym składnikiem jest wysokoprocentowa śmietana, co sprawia, że serek jest dosyć tłusty. To idealny składnik wielu wypieków i deserów. Przydatny chociażby podczas przygotowywania bardzo popularnego włoskiego smakołyku – tiramisu. Sprawdzi się też jako dodatek do serników, ale nie tylko. W internecie jest mnóstwo przepisów na dania z wykorzystaniem serka mascarpone. Do dzieła!

Przepis na domowy ser typu mascarpone

Przygotowanie:

Śmietankę podgrzewaj przez 15 minut w kapieli wodnej do temperatury 80°C. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj, utrzymując temperaturę do czasu, aż śmietanka się zsiądzie. Zdejmij z ognia. Garnek przykryj pokrywką i pozostaw do wystudzenia, co jakiś czas mieszając.

Gęstą wystudzoną masę przenieś na cedzak wyłożony chustą serowarską. Rogi chusty zwiąż. Odsączaj przez 12 godzin w temperaturze 10°C, obracając co jakiś czas.

Ser przechowuj w lodówce nie dłużej niż tydzień.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!


Newsletter