Bez wątpienia warto docenić wartości odżywcze, jakich dostarczają domowe wędliny czy mięsne przetwory, także te parzone, przygotowywane z wykorzystaniem szynkowaru. Szynkowar to jednak coś więcej, niż tylko smak domowych wędlin i naturalne składniki. Jako dietetyk i biotechnolog zwracam uwagę na to, z czego gotuję i jak zmieniają się produkty poddawane obróbce w mojej kuchni. Szynkowar umożliwia kontrolowanie wielu elementów produkcji domowych smakołyków – temperatury, czasu przygotowywania i oczywiście samego wsadu. Modyfikowanie tych elementów sprawi, że parzenie w szynkowarze zapewni Tobie i Twojej rodzinie dania nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Bez alergenów, składników, których nie tolerujecie i nie lubicie. To urządzenie, którego nie może zabraknąć w domu dbającym o zdrowe odżywianie z wielu powodów.
W kolejnej części artykułu przyjrzymy się dokładniej tym zaletom szynkowaru, które są najbardziej istotne w kontekście tworzenia wartościowego menu.