pixel
Browin Blog - Szynkowar wegetariański – pomysły na dania roślinne

Szynkowar wegetariański – pomysły na dania roślinne

2020-04-23
ulubione

Szynkowar kryje w sobie wiele tajemnic. Z łatwością przygotujesz w nim domowe szynki, potrawki, mielonki i rolady mięsne. Pomysłowe osoby wykorzystają go również podczas przygotowywania deserów — np. bloku czekoladowego. Mało kto jednak wie, że wbrew nazwie szynkowar może sprawdzić się również w kuchni osób wybierających tylko dania roślinne. Wegetarianie i weganie — ten wpis poświęcamy daniom, które kochacie najbardziej, bo szynkowar jak żadne inne urządzenie pozwoli Wam na przygotowywanie dań bezmięsnych w prosty, szybki i bezproblemowy sposób!​

Jeszcze do niedawna wegetariańskie wędliny, czyli wędliny bez mięsa kojarzone były co prawda z brakiem barwników, ulepszaczy i innych niezbyt zdrowych dodatków, ale ich smak i zapach niestety nie był zbyt atrakcyjny dla miłośników tradycyjnych, aromatycznych wędzonek. Dziś wszystko się zmieniło, a to za sprawą możliwości przygotowania swoich własnych wędlin we własnym domu, z użyciem tylko sprawdzonych składników, bez sztucznych wspomagaczy i konserwantów. Wędliny z szynkowaru mogą nie tylko uwodzić świetnym aromatem i smakiem, ale przy tym być dużo bardziej zdrowe, niż te dostępne w typowych sklepach. A wegańskie pasztety z soi, pasty z soczewicy oraz potrawki z ciecierzycy nie wymagają przecież innego sposobu przygotowywania, niż dania przyrządzane z mięsa. Parzenie — bo to na tym procesie opiera się działanie szynkowaru, pozwala na zachowanie pysznego smaku, cudownego aromatu, a co najważniejsze – najcenniejszych wartości odżywczych przygotowywanych potraw!

Wegański i wegetariański szynkowar — przepisy

Nie wiesz co przygotować w naszym szynkowarze? W tej niepozornej metalowej tubie z łatwością przygotujesz wegański pasztet, według przepisu Jagody, a także pastę z soi według przepisu jednej z naszych klientek. Sparzoną masę sojową możesz również pokroić na plastry, obtoczyć w kaszce mannie lub bułce tartej i... usmażyć pyszne kotlety! Również wegańskie wędliny nie będą stanowiły dla Ciebie problemu. Wystarczy kasza jaglana, buraki, ciecierzyca i pieczarki, aby przygotować bezmięsny dodatek do kanapek. Z pomocą woreczków do szynkowara z łatwością przygotujesz także aromatyczne galarety warzywne. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zostać "roślinnym rzeźnikiem" i serwować sobie oraz bliskim zróżnicowane, zdrowe dania bez dodatków konserwujących i chemicznych ulepszaczy!

Dlaczego wegetariańskie dania?

Spożywanie wegetariańskich, roślinnych, jarskich i wegańskich dań jest zalecane również osobom normalnie spożywających w swojej diecie mięso. Przygotowanie takich dań nie tylko urozmaica menu, ale pozytywnie wpływa również na zdrowie, pomaga w utrzymaniu diety i dostarcza do organizmu składników, których nie zawierają wyroby wędliniarskie. Dania wegetariańskie to także świetny sposób na zużycie zalegających w lodówce warzyw czy pozostałości po obiedzie — chociażby warzyw z rosołu. Jedno jest pewne — dieta wegetariańska na pewno nie jest nudna i zmienia się wraz z porami roku. Zimą bez problemu w szynkowarze wyczarować można świąteczny pasztet z żurawiną. Jesienią zachwyci Was smak dyniowej pasty do kanapek, wiosną potrawki na bazie szpinaku, a latem potrawy na bazie cukinii. Tylko od Was zależy, co znajdzie się we wkładzie do szynkowara! Możliwości jest wiele i niezależnie od tego, czy wybierzecie fasolę, kaszę gryczaną, soczewicę, czy kaszę jaglaną, to jesteśmy pewni, że z pomocą szynkowaru wyczarujecie zdrowe dania o niepowtarzalnym smaku, którymi zachwycą się zarówno dzieci, jak i dorośli!

...because homemade is better!