Szynkowar wegetariański – pomysły na dania roślinne
Szynkowar kryje w sobie wiele tajemnic. Z łatwością przygotujesz w nim domowe szynki, potrawki, mielonki i rolady mięsne. Pomysłowe osoby wykorzystają go również podczas przygotowywania deserów — np. bloku czekoladowego. Mało kto jednak wie, że wbrew nazwie szynkowar może sprawdzić się również w kuchni osób wybierających tylko dania roślinne. Wegetarianie i weganie — ten wpis poświęcamy daniom, które kochacie najbardziej, bo szynkowar jak żadne inne urządzenie pozwoli Wam na przygotowywanie dań bezmięsnych w prosty, szybki i bezproblemowy sposób!
Jeszcze do niedawna wegetariańskie wędliny, czyli wędliny bez mięsa kojarzone były co prawda z brakiem barwników, ulepszaczy i innych niezbyt zdrowych dodatków, ale ich smak i zapach niestety nie był zbyt atrakcyjny dla miłośników tradycyjnych, aromatycznych wędzonek. Dziś wszystko się zmieniło, a to za sprawą możliwości przygotowania swoich własnych wędlin we własnym domu, z użyciem tylko sprawdzonych składników, bez sztucznych wspomagaczy i konserwantów. Wędliny z szynkowaru mogą nie tylko uwodzić świetnym aromatem i smakiem, ale przy tym być dużo bardziej zdrowe, niż te dostępne w typowych sklepach. A wegańskie pasztety z soi, pasty z soczewicy oraz potrawki z ciecierzycy nie wymagają przecież innego sposobu przygotowywania, niż dania przyrządzane z mięsa. Parzenie — bo to na tym procesie opiera się działanie szynkowaru, pozwala na zachowanie pysznego smaku, cudownego aromatu, a co najważniejsze – najcenniejszych wartości odżywczych przygotowywanych potraw!