Koktajl z rukoli. Zielone śniadanie
Gdy nie ma jeszcze zbyt dużego wyboru wśród sezonowych warzyw i owoców, dobrze jest wykorzystać to, co już dążyło urosnąć - choćby w nietypowy sposób. Wczesną wiosną możemy korzystać z liści pietruszki, koperku, szczypiorku, kiełków, młodych liści sałaty, botwiny, szpinaku, rukoli, a także liści rzodkiewki. Te produkty należy do diety włączać codziennie, choćby w niewielkich ilościach. Gdy moje dzieci były małe, nauczyłam się tak konstruować przepisy, by zawsze było w nich coś zdrowego, choć najczęściej trzeba było te dodatki ukrywać. Jedną z moich ulubionych form kulinarnych są placki i koktajle, ponieważ da się je przygotować, dodając wiele nietypowych produktów, z jednoczesnym zachowaniem atrakcyjnego smaku dania. Na przykład koktajl z natki pietruszki czy rukoli lubi towarzystwo jabłka i pomarańczy, dzięki czemu ma słodkawy, rześki smak. Sok z natki pietruszki czy pesto z natki pietruszki są niezwykle zdrowe (jest w nich mnóstwo witaminy C i oraz łatwo przyswajalnego żelaza) i można je dodawać do zup i sosów. Jeśli lubisz placki, możesz je wykonać z banana, cukinii, jajka, dowolnie wybranej mąki i dodać garść dowolnej zieleniny. Zmiksowane na gładko ciasto po usmażeniu polubią nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Makaron z zielonym pesto. Prosty, wiosenny obiad
Jeśli nie masz czasu na gotowanie, to dobrze jest mieć pod ręką przepisy na pesto. Dowolnie wybrany makaron z zielonym pesto to jedno z szybszych i tańszych dań do przygotowania. Jeśli lubisz testować nowe smaki i gotować nietypowe potrawy wypróbuj pesto z liści rzodkiewki z dodatkiem słonecznika lub pesto z natki pietruszki z czosnkiem, octem balsamicznym i oliwą. Ciekawym pomysłem jest także różowe pesto z botwiny, które świetnie smakuje z makaronem gryczanym i parmezanem. Na obiad można także szybko przygotować zupę krem. Zupa kalafiorowa z koperkiem wzbogacona o garść kiełków, łyżkę pestek dyni i łyżeczkę oleju lnianego zyska wiele cennych właściwości odżywczych. Zamiast kiełków do swojej ulubionej zupy możesz dodać również zmiksowane w oliwie liście – chociażby rzodkiewki.
Sałatka z liści rzodkiewki
Rzodkiewka jest ciekawą wiosenną propozycją do eksperymentów. Jej liście są bardzo zdrowe i można je dodawać do różnych potraw. Zawierają dużo witaminy C, a także fosfor, wapń i żelazo. Dodatkowo liście te mają właściwości przeciwnowotworowe. Aby wykorzystać potencjał rzodkiewki w pełni, należy jednak kupować tylko rzodkiewkę bio lub z pewnego źródła, aby nie narażać się na spożycie nadmiernej ilości nawozów. Sałatka z liści rzodkiewki będzie doskonale smakowała, gdy wkomponujesz do niej rukolę, młody szpinak, liście botwiny, kiełki lucerny, nieco cytrusów, oliwy, twardy, dojrzewający ser, orzechy i nasiona. Inny sposób na młode rzodkiewki, to ich ukiszenie - przepis znajdziesz tutaj. Z liści tego warzywa wykonasz także wspomniane wcześniej pyszne pesto, które możesz wykonać zgodnie z tym przepisem. Sałatki z dodatkiem kiszonek i serów to doskonałe propozycje na lekką kolację lub podwieczorek.
Kuchnia zero waste
Idea zero waste będzie coraz popularniejsza. Im bardziej rosną ceny żywności i energii, tym bardziej będziemy próbowali ograniczać związane z tym koszty. Koperek czy rukola w doniczce ustawionej na kuchennym parapecie to prosty sposób, aby młode, świeże listki mieć na bieżąco i bez konieczności kupowania ich w sklepie. Dzięki temu oszczędzamy, nie tylko nie wyrzucając resztek, ale także rezygnując z kupowania produktów w opakowaniach z tworzywa sztucznego i z całego łańcucha dostaw, zużywającego ogromne ilości wody i energii z paliw kopalnych. Wykorzystanie wyrośniętych listków rzodkiewki czy kiełków, którym do wzrostu potrzeba jedynie niedrogiej kiełkownicy, jest bardzo istotne w prowadzeniu zdrowej, domowej diety, bez ponoszenia zbędnych kosztów. A myślenie o ekologicznym, domowym produkowaniu prostej żywności jest jednym z szybciej rozwijających się trendów, do którego warto dołączyć.
...bo domowe jest lepsze!