Browin Przepiśnik - Pesto z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki

Przetwory

2019-09-25 Drukuj przepis

Pesto przywodzi nam na myśl Włochy i kojarzy przede wszystkim z bazylią i oliwą. Budzi w nas skojarzenia, których głównym motywem są przeróżne pasty i makarony. Przywołuje wspomnienia letnich dni i bogactwa kolorów na talerzu. 

Zielone pesto jest bardzo prostym, a zarazem bardzo wykwintnym daniem, którego składniki różnią się w zależności od naszych preferencji smakowych. Tym razem bazą pesto są liście rzodkiewki, które same w sobie mają gorzko-ostry smak. Większość osób wyrzuca je nie wiedząc, że stanowią świetny i tani dodatek do sałatek. Można bez obaw podawać je na surowo lub przyrządzić na ciepło. Są głównym składnikiem zielonego pesto, nietypowym nadzieniem do tarty lub naleśników. Liście z rzodkwi sprawdzą się też jako uzupełniający składnik do zup, kiszonek czy orzeźwiających koktajli.

Pesto z liści rzodkiewki

Przygotowanie:

Liście rzodkiewki dokładnie umyj, a następnie zblanszuj przez minutę w osolonym wrzątku. Po poddaniu liści działaniu pary wodnej, umieść je na lodzie. 

Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z liśćmi, dodaj pozostałe składniki i całość zblenduj na w miarę gładką masę.

Pesto z liści rzodkiewki


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

liście z rzodkiewki dlaczego nie wyrzucać

pesto z rzodkiewki

pasta z rzodkiewki do makaronu



Newsletter