Lekko pikantne, zdrowe i naturalne — kiszone rzodkiewki stanowią świetną probiotyczną przekąskę, która przypadnie do gustu nawet dzieciom. Kiszone rzodkiewki tak samo, jak inne kiszonki można w prosty i szybki sposób przygotować w domu. Oto przepis krok po kroku jak to zrobić...
Przepis na kiszone rzodkiewki
Przygotowanie:
Przygotuj zalewę — na 1 L wody dodaj 1,5 stołowej łyżki soli (najlepiej niejodowanej). Rzodkiewki dokładnie umyj, obetnij ogonki. Ułóż dość ciasno w słoiku wraz z chrzanem, koprem, czosnkiem, liśćmi laurowymi i pozostałymi przyprawami. Dodaj miód oraz ostrą papryczkę. Przygotowaną wcześniej solankę ostudź i zalej nią słoiki, tak aby rzodkiewki były całkowicie przykryte zalewą. Po upływie doby powinna rozpocząć się fermentacja, więc najlepiej będzie umieścić słoiki na podstawce. Przez kolejne 2-4 dni delikatnie upuszczaj gaz, odkręcając wieczko słoika, tak aby zalewa nie wydostała się ze słoika.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!
Kalkulator serowarski
Kalkulator wędliniarski
Winiarstwo
Oferta dla winnic
Badania laboratoryjne
Kalkulator winiarski
Kalkulator nalewek