Lekko pikantne, zdrowe i naturalne — kiszone rzodkiewki stanowią świetną probiotyczną przekąskę, która przypadnie do gustu nawet dzieciom. Kiszone rzodkiewki tak samo, jak inne kiszonki można w prosty i szybki sposób przygotować w domu. Oto przepis krok po kroku jak to zrobić...
Przepis na kiszone rzodkiewki
Przygotowanie:
Przygotuj zalewę — na 1 L wody dodaj 1,5 stołowej łyżki soli (najlepiej niejodowanej). Rzodkiewki dokładnie umyj, obetnij ogonki. Ułóż dość ciasno w słoiku wraz z chrzanem, koprem, czosnkiem, liśćmi laurowymi i pozostałymi przyprawami. Dodaj miód oraz ostrą papryczkę. Przygotowaną wcześniej solankę ostudź i zalej nią słoiki, tak aby rzodkiewki były całkowicie przykryte zalewą. Po upływie doby powinna rozpocząć się fermentacja, więc najlepiej będzie umieścić słoiki na podstawce. Przez kolejne 2-4 dni delikatnie upuszczaj gaz, odkręcając wieczko słoika, tak aby zalewa nie wydostała się ze słoika.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!