Browin Blog - Wspaniałe źródło zdrowia i smaku – sok z winogron

Wspaniałe źródło zdrowia i smaku – sok z winogron

2024-10-07
ulubione

Naturalny, bogaty w witaminy i substancje odżywcze, mający pod wieloma względami korzystny wpływ na nasz organizm, a zarazem bardzo smaczny – czy takie połączenie jest możliwe? Tak – połączeniem tych wszystkich zalet jest sok z winogron. Sok ten cieszy się dużym uznaniem już od czasów starożytnych. Ceniony jest nie tylko ze względu na doskonały smak, ale także dzięki swoim właściwościom zdrowotnym. 

Czy wiesz, że regularne picie tego napoju może korzystnie wpływać na twoje serce, układ odpornościowy, a nawet poprawiać nastrój? W tym artykule przyjrzymy się bliżej sokowi z tych niezwykłych owoców i odkryjemy, dlaczego warto go włączyć do swojej diety.

Świeżo wyciskany moszcz winogronowy to w 100% czysty sok z winogron. Winogrona stanowią bazę wielu produktów spożywczych i kosmetycznych, ponieważ są bogate w cenne składniki odżywcze, które znajdują się zarówno w soku, skórkach, jak i w pestkach. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak pozytywny wpływ na zdrowie może mieć regularne spożywanie naturalnego soku z winogron. Wyciskając go we własnym zakresie masz pewność, że w Twoim soku nie ma zbędnych konserwantów. A w zależności od słodkości (lub jak ktoś woli – kwaskowatości) danej porcji owoców możesz zdecydować, czy chcesz dodać do niego cukru, czy też nie.

Wspaniałe źródło zdrowia i smaku – sok z winogron

Co ma w sobie sok z winogron?

Po pierwsze, sok z winogron to naturalne źródło antyoksydantów, takich jak garbniki, kwercetyna, katechiny, resweratrol, kwasy fenolowe i proantocyjanidyny. Te nazwy mogą niewiele mówić, ale warto wiedzieć, że kryjące się pod nimi związki neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, opóźniają procesy starzenia, chronią przed poważnymi chorobami oraz wykazują działanie antynowotworowe

Ponadto, sok ten jest doskonałym źródłem witamin A, C, E, K, B1, B2 i B6 oraz minerałów, takich jak wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, cynk, chlor czy jod, a więc niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. A w okresie jesienno-zimowym składniki te są cennym wsparciem w zachowaniu witalności i zdrowia, zwłaszcza gdy za oknem dominuje pogoda „w kratkę”.

Wspaniałe źródło zdrowia i smaku – sok z winogron

W czym pomaga sok z winogron?

Może warto zacząć od tego, że chroni serce – procyjanidyny (zamienna nazwa proantocyjanidyn) zawarte w tym soku powodują zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu (HDL) oraz zapobiegają utlenianiu się tego złego (LDL). Działanie to zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru niedokrwiennego mózgu oraz zachorowania na miażdżycę. Picie soku winogronowego pomaga także kontrolować ciśnienie skurczowe krwi.

Wspiera umysł – regularne spożywanie soku z winogron może korzystnie wpływać na funkcje poznawcze i pamięć. Obecne w winogronach antyoksydanty chronią komórki nerwowe przed stresem oksydacyjnym. Według badań antyoksydanty zawarte w soku z winogron mogą wspomagać zdolności poznawcze, poprawiać przepływ krwi w mózgu, opóźniać procesy starzenia się mózgu, a nawet zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych (np. choroby Alzheimera).

Poprawia trawienie – picie soku z winogron ułatwia trawienie, poprawia pracę jelit, niweluje zaparcia i pozytywnie wpływa na wchłanianie substancji odżywczych. Pomaga w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej i chroni nerki.

Wspomaga odporność – zawarty w soku winogronowym resweratrol, wraz z innymi antyoksydantami wykazuje działania przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Ponadto stwierdzono, że sok z winogron dezaktywuje różne wirusy jelitowe, a także wirus opryszczki pospolitej (HSV).

Regularne picie soku z ciemnych winogron może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych typów nowotworów, takich jak rak okrężnicy, skóry i prostaty.

Warto mieć na uwadze, że…

Picie soku z winogron nie zawsze jest wskazane. Przeciwskazania dotyczą zwłaszcza osób z cukrzycą i insulinoopornością oraz kobiet w ciąży. Wynika to z faktu, że sok z winogron wykazuje dużą zawartość cukrów prostych, takich jak glukoza i fruktoza, które mogą szybko podnieść poziom cukru we krwi. Osoby z cukrzycą lub insulinoopornością powinny spożywać taki napój w bardzo małych ilościach, najlepiej rozcieńczony wodą – lub całkowicie go unikać. 

W przypadku kobiet w ciąży, spożywanie soku w dużych ilościach może wpływać na przepływ krwi przez łożysko za sprawą występujących w nich polifenoli, co potencjalnie może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu. Kobiety w trzecim trymestrze ciąży powinny więc zachować ostrożność przy spożywaniu soku z winogron. 

Wspaniałe źródło zdrowia i smaku – sok z winogron

Podsumowując 

Rób, pij i ciesz się wyśmienitym smakiem tego cennego dla zdrowia napoju. To prawdziwa skarbnica składników korzystnie działających na nasz organizm. Od wsparcia serca i mózgu, przez poprawę trawienia i wzmocnienie odporności, aż po działanie przeciwnowotworowe. No i ten wyborny smak, a ponadto winne aromaty, z natury rzeczy potrafią wprowadzić w niezapomniane sensoryczne klimaty.

Zachęcamy do wizyt na naszym blogu – trochę wiedzy w pigułce, wiele praktycznych porad oraz dobre pomysły czekają na Ciebie. 

...bo domowe jest lepsze!