Browin Blog - XII Ogólnopolski Konkurs Win Domowych

XII Ogólnopolski Konkurs Win Domowych

2021-11-05

➔ Regulamin XII Konkursu Win Domowych Łódź 2021
Formularz zgłoszeniowy

Konkurs Win Domowych Łódź 2021 jest organizowany przez Łódzki Klub Winiarzy.

Sponsorzy konkursu:
a) sponsor generalny i fundator nagród: firma BROWIN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa z siedzibą: 93-373 Łódź, ul. Pryncypalna 129/141;
b) sponsor i gospodarz wydarzeń konkursowych: Restauracja „U Milscha” Łąkowa 21, 90-553 Łódź;
c) sponsor: Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Łodzi, ul. Narutowicza 59, 90-130 Łódź. 

Terminy:
Zgłaszanie win do dnia 30 listopada (wina dostarczone po tym terminie nie biorą udziału w Konkursie).
Rozpoczęcie Konkursu 06.12.2021 r. (ok. godz. 16).
I tura oceny win 06.12.2021 r. (ok. godz. 16).
II tura oceny win 13.12.2021 r. (ok. godz. 16).
Zakończenie Konkursu, łącznie z ogłoszeniem wyników, odbędzie się w dniu 18 grudnia (sobota) 2021 roku w Restauracja „U Milscha” Łąkowa 21 90-553 Łódź.
Ze względu na panujące zagrożenie związane z epidemią SARS COVID-19 nie przewiduje się udziału publiczności w pracach Komisji konkursowych, osoby które zdobędą nagrody zostaną poinformowane telefonicznie i indywidualnie zaproszone do udziału w wręczeniu nagród.


Wina biorące udział w konkursie będą punktowane według następujących kryteriów: 

1. WYGLĄD maks. 2 pkt:

  • klarowność maks. 1 pkt:

- idealnie przezroczyste, kryształowe, z połyskiem 1 pkt;
- przezroczyste 0,5 pkt;
- zamglone, opalizujące, mętne, osad, bąbelki gazu niewłaściwe dla typu wina 0 pkt;

  • kolor maks. 1 pkt:

- żywy lub przyjemny dla oka, właściwy dla ocenianej kategorii 1 pkt;
- brak lub odbarwienie, utleniony, brunatny 0 pkt;

 
2. AROMAT maks. 4 pkt:

złożony, elegancki, wielopłaszczyznowy, trwały 4 pkt;
- przyjemny, pociągający lub wieloowocowy 3 pkt;
- czysty lub wyraźnie owocowy 2 pkt;
- prosty lub mało uchwytny lub silnie jedno-owocowy 1 pkt;
- brak, nieprzyjemny, chemiczny (siarkowy, octowy, octan etylu itp.) 0 pkt.


3. RÓWNOWAGA maks. 5 pkt:

  • słodycz maks. 1 pkt:

 - normalna, właściwa dla typu wina 1 pkt;
- lekki brak lub nadmiar w stosunku do kwasowości 0,5 pkt;
- zdecydowanie nadmierna lub brak w odniesieniu do typu wina 0 pkt;

  • kwasowość maks. 2 pkt:

- zrównoważona i odpowiednia do typu wina 2 pkt;
- nieco za duża lub za mała 1 pkt;
- brak, nieprzyjemnie ostra, wyraźnie nadmierna, posmak octu 0 pkt;

  •  cierpkość/gorzkość (taniny) maks. 1 pkt:

- zrównoważona, normalna, odpowiednia do typu wina 1 pkt
- nieco nadmierna lub za mała 0,5 pkt
- zdecydowanie za duża, nieprzyjemna lub brak 0 pkt

  •  alkohol maks. 1 pkt:

- poziom odpowiedni do kategorii wina 1 pkt;
- poziom lekko zaniżony lub zawyżony, ale akceptowalny 0,5 pkt;
- wyraźnie nadmierny lub zbyt słabo wyczuwalny 0 pkt;

 
4. BUDOWA (STRUKTURA) maks. 1 pkt:

- pełna i/lub odpowiednia do typu wina 1 pkt;
- nieco zbyt delikatna lub za mocna 0,5 pkt;
- pusta (mało ekstraktywna) lub zbyt potężna 0 pkt;

5. SMAK maks. 2 pkt:

- złożony, wielopłaszczyznowy 2 pkt;
- prosty lub jednoowocowy 1 pkt;
- wadliwy lub chemiczny 0 pkt;

 
6. FINISZ maks. 1 pkt

- długi, przyjemny 1 pkt;
- brak lub zanikający szybko 0 pkt;

 
7. WRAŻENIE OGÓLNE maks. 5 pkt

- wino zachęcające do dalszej degustacji 5 pkt;
- wino bardzo dobre, przyjemne 4 pkt;
- wino dobre, z charakterem 3 pkt;
- wino poprawne 2 pkt;
- wino przeciętne, bez szczególnie dokuczliwych błędów 1 pkt;
- wino wadliwe, niepijalne 0 pkt;

Uwaga: dopuszczalna jest punktacja 0,5 pkt. nawet jeśli jej nie wyspecyfikowano.
Wino może zdobyć łącznie maksymalnie 20 pkt.

Zapraszamy serdecznie!