Konkurs Win Domowych Łódź 2025 jest organizowany przez Łódzki Klub Winiarzy (Organizator Konkursu).
Sponsorzy konkursu:
a) sponsor generalny i fundator nagród: firma BROWIN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa z siedzibą: 93-373 Łódź, ul. Pryncypalna 129/141;
b) sponsor i gospodarz wydarzeń konkursowych: Restauracja „U Milscha”, ul. Łąkowa 21, 90-553 Łódź;
Terminy:
Zgłaszanie win do godziny 17:00 dnia 29 stycznia 2025 r. (wina dostarczone po tym terminie nie biorą udziału w Konkursie).
Rozpoczęcie Konkursu: 03.02.2025 r. (ok. godziny 16),
I tura oceny win 03.02.2025 r. (ok. godziny 16),
II tura oceny win 10.02.2025 r. (ok. godziny 16).
Zakończenie Konkursu, łącznie z ogłoszeniem wyników, odbędzie się w dniu 17 lutego 2025 roku (ok. godziny 17) w: Restauracja „U Milscha”, ul. Łąkowa 21, 90-553 Łódź.
Nie przewiduje się udziału publiczności w pracach Komisji konkursowych. Osoby które zdobędą nagrody zostaną poinformowane telefonicznie i indywidualnie zaproszone na wręczenie nagród.
Wina biorące udział w konkursie będą punktowane według następujących kryteriów:
WYGLĄD – maks. 2 punkty:
- idealnie przezroczyste, kryształowe, z połyskiem: 1 pkt;
- przezroczyste: 0,5 pkt.;
- zamglone, opalizujące, mętne, osad, bąbelki gazu niewłaściwe dla typu wina: 0 pkt.;
- żywy lub przyjemny dla oka, właściwy dla ocenianej kategorii: 1 pkt;
- brak lub odbarwienie, utleniony, brunatny: 0 pkt.
AROMAT – maks. 4 punkty:
RÓWNOWAGA – maks. 5 punktów:
- normalna, właściwa dla typu wina: 1 pkt;
- lekki brak lub nadmiar w stosunku do kwasowości: 0,5 pkt.;
- zdecydowanie nadmierna lub brak w odniesieniu do typu wina: 0 pkt.;
- zrównoważona i odpowiednia do typu wina: 2 pkt.;
- nieco za duża lub za mała: 1 pkt;
- brak, nieprzyjemnie ostra, wyraźnie nadmierna, posmak octu: 0 pkt.;
- zrównoważona, normalna, odpowiednia do typu wina: 1 pkt;
- nieco nadmierna lub za mała: 0,5 pkt.;
- zdecydowanie za duża, nieprzyjemna lub brak: 0 pkt.;
- poziom odpowiedni do kategorii wina: 1 pkt;
- poziom lekko zaniżony lub zawyżony, ale akceptowalny: 0,5 pkt.;
- wyraźnie nadmierny lub zbyt słabo wyczuwalny: 0 pkt.
BUDOWA (STRUKTURA) – maks. 1 punkt:
SMAK – maks. 2 punkty:
FINISZ – maks. 1 punkt:
WRAŻENIE OGÓLNE – maks. 5 punktów:
Uwaga: dopuszczalna jest punktacja 0,5 pkt., nawet jeśli jej nie wyspecyfikowano. Wino może zdobyć łącznie maksymalnie 20 pkt.