pixel
Browin Blog - XIV Ogólnopolski Konkurs Win Domowych

Konkurs Win Domowych Łódź 2025 jest organizowany przez Łódzki Klub Winiarzy (Organizator Konkursu).

Sponsorzy konkursu:

a) sponsor generalny i fundator nagród: firma BROWIN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa z siedzibą: 93-373 Łódź, ul. Pryncypalna 129/141;

b) sponsor i gospodarz wydarzeń konkursowych: Restauracja „U Milscha”, ul. Łąkowa 21, 90-553 Łódź;

Terminy:

Zgłaszanie win do godziny 17:00 dnia 29 stycznia 2025 r. (wina dostarczone po tym terminie nie biorą udziału w Konkursie).

Rozpoczęcie Konkursu: 03.02.2025 r. (ok. godziny 16),

I tura oceny win 03.02.2025 r. (ok. godziny 16),

II tura oceny win 10.02.2025 r. (ok. godziny 16).

Zakończenie Konkursu, łącznie z ogłoszeniem wyników, odbędzie się w dniu 17 lutego 2025 roku (ok. godziny 17) w: Restauracja „U Milscha”, ul. Łąkowa 21, 90-553 Łódź.

Nie przewiduje się udziału publiczności w pracach Komisji konkursowych. Osoby które zdobędą nagrody zostaną poinformowane telefonicznie i indywidualnie zaproszone na wręczenie nagród.

Wina biorące udział w konkursie będą punktowane według następujących kryteriów: 

WYGLĄD – maks. 2 punkty:

  • klarowność: maks. 1 pkt:

- idealnie przezroczyste, kryształowe, z połyskiem: 1 pkt;

- przezroczyste: 0,5 pkt.;

- zamglone, opalizujące, mętne, osad, bąbelki gazu niewłaściwe dla typu wina: 0 pkt.;

  • kolor: maks. 1 pkt:

- żywy lub przyjemny dla oka, właściwy dla ocenianej kategorii: 1 pkt;

- brak lub odbarwienie, utleniony, brunatny: 0 pkt.

AROMAT – maks. 4 punkty:

  • złożony, elegancki, wielopłaszczyznowy, trwały: 4 pkt.;
  • przyjemny, pociągający lub wieloowocowy: 3 pkt.;
  • czysty lub wyraźnie owocowy: 2 pkt.;
  • prosty lub mało uchwytny lub silnie jednoowocowy: 1 pkt;
  • brak, nieprzyjemny, chemiczny (siarkowy, octowy, octan etylu itp.): 0 pkt.

RÓWNOWAGA – maks. 5 punktów:

  • słodycz: maks. 1 pkt:

- normalna, właściwa dla typu wina: 1 pkt;

- lekki brak lub nadmiar w stosunku do kwasowości: 0,5 pkt.;

- zdecydowanie nadmierna lub brak w odniesieniu do typu wina: 0 pkt.;

  • kwasowość: maks. 2 pkt.:

- zrównoważona i odpowiednia do typu wina: 2 pkt.;

- nieco za duża lub za mała: 1 pkt;

- brak, nieprzyjemnie ostra, wyraźnie nadmierna, posmak octu: 0 pkt.;

  • cierpkość/gorzkość (taniny): maks. 1 pkt:

- zrównoważona, normalna, odpowiednia do typu wina: 1 pkt;

- nieco nadmierna lub za mała: 0,5 pkt.;

- zdecydowanie za duża, nieprzyjemna lub brak: 0 pkt.;

  • alkohol: maks. 1 pkt:

- poziom odpowiedni do kategorii wina: 1 pkt;

- poziom lekko zaniżony lub zawyżony, ale akceptowalny: 0,5 pkt.;

- wyraźnie nadmierny lub zbyt słabo wyczuwalny: 0 pkt.

BUDOWA (STRUKTURA) – maks. 1 punkt:

  • pełna i/lub odpowiednia do typu wina: 1 pkt;
  • nieco zbyt delikatna lub za mocna: 0,5 pkt.;
  • pusta (mało ekstraktywna) lub zbyt potężna: 0 pkt.

SMAK – maks. 2 punkty:

  • złożony, wielopłaszczyznowy: 2 pkt.;
  • prosty lub jednoowocowy: 1 pkt;
  • wadliwy lub chemiczny: 0 pkt.

FINISZ – maks. 1 punkt:

  • długi, przyjemny: 1 pkt;
  • brak lub zanikający szybko: 0 pkt.

WRAŻENIE OGÓLNE – maks. 5 punktów:

  • wino zachęcające do dalszej degustacji: 5 pkt.;
  • wino bardzo dobre, przyjemne: 4 pkt.;
  • wino dobre, z charakterem: 3 pkt.;
  • wino poprawne: 2 pkt.;
  • wino przeciętne, bez szczególnie dokuczliwych błędów: 1 pkt;
  • wino wadliwe, niepijalne: 0 pkt.

Uwaga: dopuszczalna jest punktacja 0,5 pkt., nawet jeśli jej nie wyspecyfikowano. Wino może zdobyć łącznie maksymalnie 20 pkt.

Serdecznie zapraszamy!