Przepis na mieszany chleb na drożdżach
Przygotowanie:
Mąkę, drożdże, sól i siemię lniane dobrze połącz ze sobą w misce. Następnie dodaj do nich 400 ml wody i wymieszaj łyżką, tak aby powstała delikatnie twardawa, klejąca się masa. Jeśli ciasto nie będzie kleiło się do ręki dodaj jeszcze 10 ml wody. Ciasta nie wyrabiaj ręką, użyj w tym celu łyżki, aby za bardzo go nie ubić/ugnieść. Tak przygotowane ciasto, przykryj ściereczką i wynieś do chłodnego miejsca (o temperaturze ok. 10-18°C). Pozostaw je tam na minimum 12-24 h (najlepiej na noc). Ciasto powinno się rozlać i wysuszyć z wierzchu, a na skutek fermentacji powinny powstać na nim widoczne pory. Po wyrośnięciu ciasta przygotuj kolejną miseczkę (najlepiej węższą a wyższą), obsyp ją mąką i delikatnie przenieś do niej ciasto (tak, aby je za bardzo nie ugnieść) - można złożyć je do środka z dwa razy. Następnie przykryj je ściereczką i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej lub w ciepłym piekarniku o temperaturze do 30°C. Przed końcem wyrastania przygotuj garnek rzymski. Namoczą go przez 15-20 minut w letniej wodzie. Po czym wstaw do zimnego piekarnika i rozgrzej go do temperatury 150°C. Następnie wyjmij garnek z piekarnika, nasmaruj go masłem i dokładnie obsyp mąką. Wyrośnięte ciasto przenieś delikatnie do garnka, uważając by go nie ugnieść i nie rozciągnąć. Ciasto przykryj pokrywą i wstaw do letniego piekarnika (nagrzanego wcześniej podczas hartowania garnka rzymskiego). Piekarnik nastaw na 240-250°C (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) i piecz przez 35 minut. Po czym zmniejsz temperaturę do 210°C, zdejmij pokrywę i piecz przez kolejne 20 minut, aż chleb będzie miał pięknie przypieczoną skórkę. Poczekaj aż ostygnie i ciesz się smakiem świeżego chleba na drożdżach.