pixel
Browin Przepiśnik - Domowe kabanosy wieprzowo-wołowe

Domowe kabanosy wieprzowo-wołowe

Mięso i wędliny

2023-05-07 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Lubią je mali i duzi. Serwowane są zarówno jako dodatek do śniadania jak i przekąska imprezowa. To źródło składników odżywczych, które z powodzeniem zaspokoi mały głód. Kabanosy bo o nich mowa to kiełbaski, które możesz zrobić sam. Spróbuj koniecznie!

Domowe kabanosy wieprzowo-wołowe

Mięso pokrój w kostkę ok. 5 cm, dobrze je natrzyj solą i saletrą i pekluj na sucho przez 12-24 godzin w temperaturze 5-8℃. Po tym czasie chude mięso zmiel przez sito o średnicy oczek 12 mm, a tłustsze kawałki przez drobniejsze sito o oczkach 8 mm.

Wołowinę zmiel dwukrotnie przez sito z najmniejszymi oczkami i dobrze wyrób z zimną wodą, aż do wydzielenia się białego kleiku. Zmielone mięso połącz, dopraw dedykowaną mieszanką ziół i przypraw do kabanosów i dokładnie wyrób aż będzie samo odklejało się od dłoni. Pół godziny wcześniej przygotuj jelita baranie - dokładnie je wypłucz i pozostaw w letniej wodzie (do 30℃). Napełnij jelita farszem, następnie powieś je na 1-2 godziny na stojaku wędliniarskim w przewiewnym miejscu w celu obsuszenia. Kiedy kabanosy staną się w dotyku całkiem suche, poddaj je wędzeniu prze 2 godziny w temperaturze 40-50℃. Do wędzenia użyj zrębków czereśniowych. Następnie podpiecz kabanosy (bez zrębków) w temperaturze do 75℃ prze 30 minut. 

Kabanosy można zostawić na kilka dni, aby się dosuszyły. A następnie zapakować próżniowo co pozwoli wydłużyć czas ich przechowywania.

Smacznego! ... bo domowe jest lepsze!

domowe kabanosy

przyprawy do kabanosów

przepis na kabanosy

jak zrobić kabanosy

kabanosy keto