Browin Blog - PIZZA - Kamienie do pieczenia, akcesoria

PIZZA - Kamienie do pieczenia, akcesoria

2021-09-02

Pizza — najpopularniejsza potrawa kuchni włoskiej, znana na całym świecie. Cienkie lub puszyste ciasto drożdżowe z sosem pomidorowym, serem i ulubionymi dodatkami, np. oliwkami, rukolą, ziołami, pieczarkami lub innymi grzybami, plastrami wędliny czy owocami morza, w wersji wytrawnej albo bardziej na słodko, choćby z ananasem... Ileż tu możliwości komponowania smaków i wykazania się własną pomysłowością! Upieczona w mocno rozgrzanym piecu, pizza ma swoich wielbicieli w każdym wieku, zarówno ta podawana na gorąco, jak i na zimno. Najczęściej spożywana jest w pizzeriach, ale doskonale smakuje również w wersji domowej. Z dzisiejszego wpisu dowiesz się, jak przygotować pizzę w piekarniku, by cieszyć się równie chrupiącym spodem, jak tym uzyskiwanym w specjalnym, profesjonalnym piecu.


PIZZA - Kamienie do pieczenia, akcesoria

Sekretem idealnie upieczonej pizzy jest wysoka temperatura w piecu, w którym wypiekany jest ten włoski specjał. Niestety, domowe piekarniki nie są w stanie oddać tej samej jakości pieczenia. Prawdziwą włoską pizzę wypieka się bowiem w kamiennym piecu opalanym drewnem, co ciężko jest odtworzyć w domowych warunkach. Jest na to jednak sposób! Kamienie do pizzy — bo o nich tu mowa, skracają i ułatwiają proces pieczenia, równomiernie rozprowadzając ciepło i pochłaniając wilgoć z ciasta. Dzięki temu jest ono chrupiące i przypomina to z najlepszych pizzerii. Kamienie do pizzy dostępne są w różnych rozmiarach i kształtach (okrągłe lub prostokątne). Wykonane z wysokiej jakości ceramiki, odpornej na bardzo wysokie temperatury, świetnie sprawdzą się w każdej kuchni. Kamień do pizzy to produkt, dzięki któremu równomiernie upieczesz każde ciasto — także na chleb i bułki! Produkt ten będzie więc idealną propozycją dla wielbicieli gotowania i pieczenia, a zwłaszcza zwolenników kuchni włoskiej.


PIZZA - Kamienie do pieczenia, akcesoria

Jak używać kamienia do pizzy?

Istotną kwestią, którą musimy poruszyć, jest prawidłowe korzystanie z kamienia oraz jego konserwacja. Należy to robić tak, by jak najdłużej można się cieszyć jego funkcjonalnością. Przed pierwszym użyciem kamień należy umyć pod bieżącą wodą lub przetrzeć szmatką. Przede wszystkim należy jednak pamiętać, by przed każdym pieczeniem pizzy kamień włożyć do zimnego piekarnika, a następnie stopniowo go rozgrzewać. Powinno to potrwać ok. 0,5-1 godz. Kamień można nagrzewać do maksymalnej temperatury 290°C. Po rozgrzaniu kamienia należy przygotowaną pizzę przenieść na kamień i piec w zależności od upodobań lub przepisu. Bardzo ważne jest, by na rozgrzany kamień nie kłaść produktów zamrożonych, gdyż zbyt duża różnica temperatur może spowodować jego pęknięcie. W przypadku prawidłowego użytkowania kamienia do pizzy, utrzymanie go w czystości nie powinno być problemem. Odpowiednio wysoka temperatura sprawia, że ciasto nie przywiera do kamienia, co zaoszczędza czas potrzebny na jego ewentualne czyszczenie. Pamiętaj jednak, by powstałe zanieczyszczenia usuwać ręcznie — najlepiej bez używania detergentów. Kamienia nie można również myć w zmywarce. Odbarwienia powstałe na kamieniu w trakcie użytkowania są procesem naturalnym i nie wpływają ani na jakość wypieków, ani na ich smak czy wygląd. Koniecznie sprawdź nasz filmik z kamieniem do pizzy w roli głównej.


PIZZA - Kamienie do pieczenia, akcesoria

Jeszcze bardziej idealna pizza?

Wyrabiając ciasto na pizzę, pamiętaj o dobrej jakości drożdżach — to one odpowiedzialne są bowiem za konsystencję i puszystość ciasta. W naszej ofercie znajdziesz suszone drożdże do pizzy, z którymi uzyskanie smacznej przekąski stanie się jeszcze łatwiejsze! Krótsze wyrabianie, idealny wzrost i smak ciasta - o takiej podstawie pizzy nie musisz już marzyć - jest w zasięgu ręki! To jednak nie wszystko — do swojego kamienia do pizzy możesz również dokupić szeroką drewnianą łopatkę, ułatwiającą nakładanie surowego i zdejmowanie gorącego, świeżo upieczonego ciasta. Deska do pizzy świetnie sprawdzi się również przy wypieku chleba — pozwoli Ci na pieczenie w bezpiecznych warunkach, bez obaw o poparzenie w kontakcie z rozgrzanym piecykiem czy piekarnikiem.


...bo domowe jest lepsze!