Tradycja piękna - dlaczego warto wybrać kamionkę

2019-07-11

Naczynia kamionkowe wracają na salony, choć trzeba też przyznać, że z wielu na szczęście nigdy nie zniknęły. Kamionkowe serwisy kuchenne mają wyjątkowy urok i są idealne do przygotowywania oraz podawania wielu pysznych dań. Nadają produktom i potrawom swoistej naturalności. Nawiązują do pięknej, wielowiekowej tradycji domowych uczt, z tak cenionym dziś akcentem ludowej biesiady. Kamionka, ze swoją prostą, a jednocześnie solidną i funkcjonalną formą, doskonale sprawdza się także w nowoczesnych wnętrzach. Naczynia ceramiczne mają swoich wielbicieli zwłaszcza wśród miłośników tradycyjnej domowej kuchni, a w lśniącej kamionce idealnie prezentują się nie tylko smalec czy pasztety, ale także kiszonki, zupy, mięsiwa, konfitury, produkty mleczne itp. 




Kamionki zyskują obecnie coraz większe uznanie i coraz częściej możemy podziwiać je w naszych kuchniach, jadalniach i spiżarniach. Ten trend bardzo cieszy, jest bowiem wyrazem naszego uznania dla tego, co w tradycji najlepsze i warte propagowania także dzisiaj. Miłośnicy domowych pyszności znajdą w kamionce świetną, stylową oprawę dla wielu swoich ulubionych dań .


Produkowane obecnie kamionki charakteryzują się pięknym, rustykalnym wzornictwem. Doskonale sprawdzają się w rozmaitych wnętrzach. Niezależnie od tego, czy styl kuchni wskazuje na nowoczesność, czy inspirowany jest wiejskimi klimatami, możemy być pewni, że naczynia z kamionki dodadzą mu wyrazu, przytulności i uroczej swojskości.





Kamionki mogą służyć między innymi do przechowywania produktów sypkich - takich jak mąka, sól lub cukier, ale także mogą stać się świetnym pojemnikiem na wodę. Ich szczelność gwarantują wodne uszczelki, które w niektórych modelach naczyń można stworzyć samemu w kilka sekund. Wiedza o tym, jak wykorzystać trwałość i jakość kamionek do kiszenia ogórków czy kapusty, była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Ten tradycyjny sposób zakwaszania pozwala bowiem uzyskać doskonały smak, który nie ma porównania z gotowymi wyrobami obecnymi na półkach sklepowych.


Do niewątpliwych zalet kamionki należy jej duża odporność na działanie kwasów, dzięki czemu domowe kiszonki można w niej przechowywać bez konieczności stosowania konserwantów.

Atutem naczyń kamionkowych jest również to, że posiadają one specjalne właściwości termiczne, zapewniające wysoką stabilność temperatury wewnątrz naczynia, co znacznie poprawia smak przetworów.




Mówiąc o naczyniach z kamionki nie sposób nie wspomnieć również o tym, że są one wartym rozważenia pomysłem na prezent.  Urok tych pięknie szkliwionych,  solidnych i efektownych naczyń z pewnością doceni każda obdarowana osoba.


W naszym asortymencie znajdziesz kamionkowe naczynia idealne nie tylko dla  kiszonek czy produktów sypkich, ale także dla smakołyków takich jak domowy smalec, bigos czy masło. Naczynia z kamionki są warte polecenia  również do peklowania mięsa.


Poznaj nasza nową kolekcję kamionek i znajdź naczynie, które będzie odpowiedzią na Twoje potrzeby. Wybierz naczynia, których kształt i pojemność najbardziej  odpowiadają Twoim potrzebom. Odkryj zalety uszczelki wodnej i ciesz się przygotowywaniem  specjałów domowej kuchni!




... bo domowe jest lepsze!