Hamburger 3 razy w tygodniu!
To statystyka dotycząca przeciętnego Amerykanina. Jak łatwo policzyć łącznie daje to ok. 14 milionów zjadanych hamburgerów rocznie!
Hamburger o wadze 1628 kilogramów
To waga rekordowego kotleta przyrządzonego w 1982 roku w Północnej Dakocie, a dokładniej mieście Rutland. Przygotowywaniem tego giganta zajmowało się, aż 10 tysięcy osób!
Nie tylko smażone!
Choć burgery najbardziej kojarzą nam się ze smażonym kotletem — w sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na inne wersje wnętrza do chrupiącej, sezamowej bułeczki. My polecamy Wam dwa przepisy —burgery z grilla, a także przygotowane w nietypowy sposób, bo w szynkowarze burgery z wołowiną z szynkowaru. Jeśli wolicie mimo wszystko burgery przygotowane w standardowy sposób — przyda Wam się do tego porządna patelnia żeliwna!
Rekordziści to nie Amerykanie!
Według jednego z serwisów w trójce krajów, w których najczęściej i najchętniej zamawiane są burgery znalazły się: Bangladesz, Węgry oraz Indonezja!
Burgery jak od linijki!
We własnym domu jesteś w stanie przygotować perfekcyjnie równe burgery o identycznym kształcie i wadze! Pomogą Ci w tym nasze
prasy do burgerów, które są dziecinnie proste w obsłudze, a efekty przechodzą wszystkie oczekiwania!
W Polsce bigos i pierogi, w USA hamburgerTak! To właśnie hamburgery w USA zalicza się do tradycyjnego dania kuchni domowej!
Maszynka do mielenia spopularyzowała burgeryPoczątek XIX wieku i przełomowe wynalezienie maszynki do mielenia mięsa pozytywie wpłynęło na spopularyzowanie tej formy obróbki żywności. To z kolei ułatwiło produkcję mięsa do burgerów i sprawiło, że zaczęły się one pojawiać na stołach częściej niż kiedykolwiek dotąd! Szukasz swojej idealnej maszynki do mielenia? Koniecznie sprawdź naszą ofertę!
naszą ofertę maszynek do mielenia! 550 milinów BigMaców rocznietaką liczbą sprzedanych burgerów może się pochwalić sieć McDonald's... Musimy jednak wspomnieć o jednej ważnej kwestii. Liczba ta odnosi się jedynie do Stanów Zjednoczonych!
Polacy mają swojego hamburgera.Polski akcent w kulturze hamburgerowej odgrywa tradycyjna maczanka krakowska, która w Polsce nazywana jest prababką hamburgera. Kanapka ta składa się z wilgotnej upieczonej karkówki podanej w bułce z kminkiem!
Jedną z pierwszych restauracji posiadających w swojej ofercie hamburgera na stałe w menu było White Castle. Restauracja wprowadziła burgera do swojej karty w 1921 roku!
Najdroższy burger dostępny do kupienia kosztuje 5 tys. dolarów!Podaje się go w Las Vegas, a sam burger nazywa się FleurBurger5000. W jego skład wchodzi słynna wołowina z Kobe, foie gras oraz czarne trufle! FleurBurger5000 nie jest jednak najdroższym burgerem samym w sobie — na jednej z aukcji dobroczynnych burger doprawiony truflami i płatkami 24-karatowego złota został bowiem sprzedany za dwu krotność jego ceny, czyli 10 tys. dolarów!
Burgery mają swoje muzeum!Mieści się ono w stanie Wisconsin, a dokładniej w Seymour i nosi nazwę Hamburger Hall of Fame!
...bo domowe jest lepsze!