Browin Blog - TRUSKAWKOWO, CZYLI PYSZNIE I ZDROWO!

TRUSKAWKOWO, CZYLI PYSZNIE I ZDROWO!

2020-06-10
ulubione

Truskawki to prekursor sezonu owocowego. Jednoznacznie kojarzą się z nadchodzącym latem i czasem beztroskich wakacji. Dlatego cudownie jest móc przypomnieć sobie ich wyjątkowy smak w okresie jesienno-zimowym, kiedy wszelkie skojarzenia ze słońcem i ciepłem są mile widziane.
Truskawki to owoc nie tylko pyszny, ale także będący bogatym źródłem cennych dla zdrowia witamin C i B oraz związków mineralnych, takich jak żelazo, magnez, fosfor i wapń.
Witamina C wspiera odporność organizmu oraz pracę układu krążenia, co w obecnym czasie jest szczególnie ważne. Dlatego warto wykorzystać sezon truskawkowy w 100%.

Owoce spożywać można same lub jako dodatek do śniadań czy deserów. Można je spożywać świeże lub zamrozić na później. Mrożone truskawki praktycznie nie tracą swoich właściwości, dlatego jeśli tylko pojemność naszych zamrażarek pozwoli, warto zrobić również odpowiednio duże zapasy.

TRUSKAWKOWO, CZYLI PYSZNIE I ZDROWO!

KOKTAJLE I SMOOTHIE
Truskawki, jako owoce o szerokim zastosowaniu, możesz wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów, także po rozdrobnieniu. Polecamy przede wszystkim zdrowe, pożywne koktajle truskawkowe, a także wieloowocowe zmiksowane smoothie. Wybieraj opcje najlepsze dla siebie i twórz własne kompozycje smakowe, czy to z samych owoców, czy też z dodatkiem naturalnego jogurtu albo dobrej jakości mleka.

TRUSKAWKOWO, CZYLI PYSZNIE I ZDROWO!

DODATEK DO CIASTA DROŻDŻOWEGO I DROŻDŻÓWEK
Truskawki świetnie sprawdzą się w połączeniu z wypiekami drożdżowymi – domowymi ciastami lub popularnymi truskawkowymi „jagodziankami” 😉. W naszym Przepiśniku znajdziesz sprawdzone receptury na drożdżowe ciasta, do których świetnym dodatkiem będą truskawki. Sprawdź.

TRUSKAWKOWO, CZYLI PYSZNIE I ZDROWO!

KOMPOTY I DŻEMY
Truskawki zamknąć możesz też w słoikach i wyposażyć w ten sposób swoją spiżarnię w owocowe zapasy na zimę. Dodatkowo takie domowe kompoty bądź dżemy z truskawek to świetny pomysł na prezent dla najbliższych. Szeroki wybór słoików, zakrętek ozdobnych i etykiet pozwala na spersonalizowanie domowych przetworów. Dzięki temu będą one nie tylko zdrowe i smaczne, ale również wyróżnią się i ucieszą oko. Truskawka to owoc, który świetnie smakuje w pojedynkę lub w towarzystwie innych dodatków. Do truskawkowego dżemu poza substancją żelującą Fruktażel dodać możesz kwiaty czarnego bzu lub liście bazylii. Przepisy na takie połączenia znajdziesz Tutaj.

TRUSKAWKOWO, CZYLI PYSZNIE I ZDROWO!

NALEWKI I WINA
Osobom pełnoletnim proponujemy upłynnienie truskawek i zamknięcie ich w butelkach pod postacią wina lub nalewki. Proces tworzenia domowych trunków najlepiej przeprowadzić w słoju lub naczyniu fermentacyjnym. Do nalewek świetnie sprawdzi się słój o pojemności 5 L. Sezon truskawkowy to najlepszy moment na nastawienie ratafii lub rumtopfu.
Jeśli chodzi o wino, to wielkość naczynia do fermentacji zależy od tego, jaką ilością owoców dysponujesz. Fermentować możesz w słoju, balonie szklanym, balonie z tworzywa lub pojemniku fermentacyjnym. Przepisy na truskawkowe napoje „z procentami” znajdziesz w naszym Przepiśniku lub w książce „Robimy wino – dobre i domowe!”. Decydując się na wino z truskawek, warto sięgnąć po specjalnie wyselekcjonowane, dedykowane do tego owocu drożdże Enovini® Truskawka, które pozwolą na wydobycie z owoców optymalnej ilości aromatów i zapewnią uzyskanie świetnie zbalansowanego wina o wyjątkowym bukiecie.
Niezależanie od tego, w jakiej to będzie formie, warto nastawić się na TRUSKAWKI!

TRUSKAWKOWO, CZYLI PYSZNIE I ZDROWO!

...bo domowe jest lepsze!