pixel
Browin Przepiśnik - Bezglutenowa kutia z kaszy jaglanej i amarantusa

Bezglutenowa kutia z kaszy jaglanej i amarantusa

Dania

2024-12-10 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Każdy z nas lubi wykwintne dania na Boże Narodzenie. Przy świątecznym stole pragniemy zjadać potrawy, których będzie mógł spróbować każdy gość – bez względu na ograniczenia w diecie. Co zrobić, gdy nie wszyscy w Święta mogą sobie pozwolić na glutenowe szaleństwo lub wśród gości znajdzie się ktoś z nietolerancją laktozy? Kutia, czyli tradycyjne, świąteczne, jednogarnkowe danie jest wyjątkowo zdrowe, ale niestety zawiera pszenicę, na którą uczulonych jest coraz więcej osób. Wychodząc naprzeciw wszystkim gościom, warto więc mieć w zanadrzu przepis na kutię bez glutenu i bez laktozy, który łatwo jest modyfikować. Dlatego dziś zaproponuję alternatywny wariant popularnej kutii – z kaszą jaglaną, amarantusem lub zdrowym i mniej alergizującym orkiszem. Przepis na różne rodzaje kasz z bakaliami i miodem spodoba się także dzieciom. Dzięki orzechom i kaszy danie jest bogate w białko, mikroelementy i witaminy. Ważniejsze niż to, jak łatwo można dostosować kutię do potrzeb zdrowotnych Twoich bliskich, jest jednak to, że to danie jest naprawdę przepyszne!

Przepis na bezglutenową kutię bez laktozy

Przygotowanie:

Jeśli korzystasz z orkiszu, zalej go wodą i odstaw na noc. Następnie ugotuj go do miękkości w wodzie z 1/4 łyżeczki soli. Jeśli korzystasz z amarantusa, ugotuj go w słonej wodzie razem z kaszą jaglaną. Przecedź i wystudź. Mak zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. W rondlu upraż kaszę jaglaną (cały czas mieszając), a gdy zacznie pachnieć orzechami — zalej wrzątkiem (ok. 250 ml). Garnek z kaszą zawiń w koc lub wstaw do ciepłego piekarnika, tak, aby wchłonęła całą wodę. W międzyczasie bakalie posiekaj lub rozdrobnij w blenderze na niewielkie kawałki. Wymieszaj z makiem (mak możesz uprzednio zmielić, ale nie jest to niezbędne). Do bakalii dodaj przyprawy oraz miód. Wymieszaj wszystko dokładnie. Następnie połącz masę bakaliową z kaszą jaglaną i amarantusem. Śmietankę (kokosową lub 30% z mleka krowiego) wymieszaj z żółtkami, dodaj miód. Następnie wlej do masy z bakalii i kaszy. Wsad włóż do formy rzymskiej. Wierzch posyp uprażonymi płatkami migdałowymi. Zapiekaj w piekarniku przez około godzinę w temperaturze 200 stopni, aż masa się zetnie. Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.


Jagoda Dąbrowska
Dietetyk​

...bo domowe jest lepsze!

Kutia

bezglutenowa kutia

wigilia

przepis

przepisy

kasza jaglana

forma rzymska

garnek rzymski