Lekka zupa z warzyw to idealny pomysł na wiosenny obiad. Chłodnik świetnie spisze się natomiast w upalne, wakacyjne dni. Jego wykonanie jest niezwykle proste, a naturalne i świeże składniki dostarczą organizmowi wielu witamin i mikroelementów. Do przygotowania chłodnika nie musimy jednak używać buraków prosto z ogródka — sprawdzą się tutaj także kiszonki wykonane na zimę. Zupa z pewnością przypadnie do gustu każdemu — nawet dzieciom, gdyż jej sekretem jest domowy jogurt naturalny.
Przepis na chłodnik z buraków
Przygotowanie:
Jogurt przełóż do miski. Buraczki przecedź na sicie i do jogurtu dodaj sam zakwas, cały czas mieszając. Uwaga! Kolejność jest tu bardzo ważna, gdyż jeśli będziesz dodawać do zakwasu jogurt, całość może się zważyć! W następnym kroku rzodkiewki i ogórki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Aby chłodnik był wyrazisty, dodaj drobno pokrojoną dymkę, szczypiorek oraz koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem — możesz użyć również odrobinę cukru. Całość przełóż do słoików i wstaw do lodówki na 2 godziny.