Browin Przepiśnik - Ciasto drożdżowe z jabłkami

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Dania

2023-10-01 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione
Sezon na jabłka w pełni! Wypełnij więc swój dom zapachem cynamonu, ciepłego ciasta drożdżowego i pieczonych jabłek! Niech ten poprawiający nastrój aromat otula Cię w nadchodzące jesienne wieczory. Ciasto drożdżowe z naszego przepisu zasmakuje Ci zarówno w wersji na ciepło — w towarzystwie szklanki mleka, jak i po ostygnięciu — jako dodatek do filiżanki kawy lub herbaty.


Przepis na drożdżówkę z jabłkami

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe przy użyciu naszych suszonych drożdży jest niezwykle łatwe w przygotowaniu — nie musisz bowiem szykować rozczynu drożdżowego, jak ma to miejsce przy użyciu drożdży świeżych. Przygotowanie ciasta rozpocznij więc od roztopienia masła. Gdy będzie ono przestudzone, do mąki dodaj suszone drożdże, cukier, szczyptę soli, cynamon, mleko i trzy jajka. Całość wyrób ręcznie lub przy użyciu miksera z hakami, a następnie przełóż do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi, a nawet potroi swoją objętość.
Jabłka obierz, wytnij z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę, a następnie delikatnie wmieszaj w wyrośnięte ciasto. Całość przełóż do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie po całej jej powierzchni.
Jeśli chcesz, możesz ciasto posypać po wierzchu kruszonką. W tym celu utrzyj ze sobą masło, cukier i mąkę. Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 40-45 minut. Możesz również upiec ciasto bez kruszonki - kiedy przestanie być mocno gorące, obsyp je cukrem pudrem. 


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

ciasto

ciasto drożdżowe

ciasto drożdżowe z jabłkami

jabłka

drożdże piekarskie