pixel
Browin Przepiśnik - Czosnkowa zupa krem

Czosnkowa zupa krem

Dania

2024-01-04 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

Na świecie istnieje ponad 250 odmian czosnku — tylko jedna wystarczy, aby wyczarować w domowym zaciszu danie niebanalne — kremową zupę, która swoim aromatem i wyrazistym smakiem podbije serce każdego łasucha. Bakteriobójcze i rozgrzewające właściwości czosnku oraz wspomaganie przez niego odporności sprawia, że zupa ta jest idealną propozycją na jesienny okres przeziębień oraz mroźne zimy.

Przepis na czosnkową zupę krem

Przygotowanie:

Boczek włóż do szybkowaru, zalej 4 L zimnej wody, dodaj odrobinę soli i podgrzej go na małym ogniu tak, by się parzył, ale nie gotował. Potrwa to 20 minut. Z tak przygotowanego wywaru wyjmij boczek - możesz go później podsmażyć i wykorzystać do kanapek. Do gorącego wywaru dodaj 250 g startego sera, 4 główki obranego czosnku, 250 ml jogurtu greckiego, sok z połowy cytryny oraz łyżeczkę masła. Całość zblenduj do postaci gładkiego kremu i pozostaw przez 15 minut na ogniu, aż do zagotowania. Uwaga! Pamietaj, aby krem cały czas mieszać, gdyż zawarty w nim ser można bardzo łatwo przypalić! Na koniec przypraw zupę krem do smaku. Podawaj z trzema łyżkami jogurtu greckiego oraz posypką z sera i grzanek czosnkowych.


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

zostańwdomu

zostanwdomu