Przygotowanie pysznej domowej pizzy nie wymaga robienia pracochłonnego ciasta. Znając odpowiednie proporcje składników, w kilkanaście minut jesteśmy w stanie wyczarować idealnie cienki, jak i gruby, puszysty spód. W sekrecie domowej pizzy tkwią szczegóły, a właściwie składniki, które dowolnie możemy ze sobą łączyć. Wszystko zależy od naszej wyobraźni dlatego w jesiennej wersji pizzy pojawić może się dynia. Jesteście ciekawi? Zapraszamy do lektury!
Przepis na domową pizzę z sosem dyniowym
Przygotowanie:
Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?
Idealny spód od pizzy to nie lada wyzwanie. Odpowiedni dobór składników pozwoli Ci jednak na wyczarowanie pysznego, zarówno cienkiego jak i puszystego ciasta. Drożdże nawodnij, dodając do nich 1 łyżeczkę cukru, a następnie zaczyn pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Następnie dodaj do drożdży mąkę, oliwę oraz sól. Wyrób ciasto bardzo dokładnie, a potem pozwól mu odpocząć 30 minut pod przykryciem. Ciasto rozwałkuj na ulubioną grubość, dodaj swoje ulubione składniki i piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C
Przepis na domowy ostry sos dyniowy
Dynię obierz i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż na patelni do momentu, aż zmięknie. Dodaj posiekaną paprykę, czosnek oraz przyprawy. Całość duś przez 10 minut, aż dynia będzie się łatwo rozgniatać. Całość przenieś do miski i rozgnieć lub zblenduj na gładką pastę. Następnie odstaw do wystygnięcia. Gotowy domowy ostry sos dyniowy o niezwykłym smaku i oryginalnym kolorze doskonale nada się jako baza do pizzy lub dip do nachos.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!