Przygotowanie pysznej domowej pizzy nie wymaga robienia pracochłonnego ciasta. Znając odpowiednie proporcje składników, w kilkanaście minut jesteśmy w stanie wyczarować idealnie cienki, jak i gruby, puszysty spód. W sekrecie domowej pizzy tkwią szczegóły, a właściwie składniki, które dowolnie możemy ze sobą łączyć. Wszystko zależy od naszej wyobraźni dlatego w jesiennej wersji pizzy pojawić może się dynia. Jesteście ciekawi? Zapraszamy do lektury!
Przepis na domową pizzę z sosem dyniowym
Przygotowanie:
Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?
Idealny spód od pizzy to nie lada wyzwanie. Odpowiedni dobór składników pozwoli Ci jednak na wyczarowanie pysznego, zarówno cienkiego jak i puszystego ciasta. Drożdże nawodnij, dodając do nich 1 łyżeczkę cukru, a następnie zaczyn pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Następnie dodaj do drożdży mąkę, oliwę oraz sól. Wyrób ciasto bardzo dokładnie, a potem pozwól mu odpocząć 30 minut pod przykryciem. Ciasto rozwałkuj na ulubioną grubość, dodaj swoje ulubione składniki i piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C
Przepis na domowy ostry sos dyniowy
Dynię obierz i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż na patelni do momentu, aż zmięknie. Dodaj posiekaną paprykę, czosnek oraz przyprawy. Całość duś przez 10 minut, aż dynia będzie się łatwo rozgniatać. Całość przenieś do miski i rozgnieć lub zblenduj na gładką pastę. Następnie odstaw do wystygnięcia. Gotowy domowy ostry sos dyniowy o niezwykłym smaku i oryginalnym kolorze doskonale nada się jako baza do pizzy lub dip do nachos.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!
Kalkulator serowarski
Kalkulator wędliniarski
Winiarstwo
Oferta dla winnic
Badania laboratoryjne
Kalkulator winiarski
Kalkulator nalewek