Pancakes lub – jak ktoś woli – placuszki albo omlety drożdżowe bez tłuszczu, to świetna alternatywa dla znanych wszystkim naleśników. Doskonale sprawdzą się m.in. jako danie na śniadanie czy podwieczorek. Podawane mogą być z ulubionymi domowymi dżemami, konfiturami, a także z jogurtem i sezonowymi owocami. Przygotować je można na dwa sposoby – albo same, albo mieszając z ciastem owoce (tak, by po upieczeniu znajdowały się one w środku placuszka).
Przygotowanie takich drożdżowych pancakes jest niezwykle proste, a ciasto wyrasta szybko, bo w jedyne 15-20 minut!
Przepis na grube, drożdżowe naleśniki bez tłuszczu
Przygotowanie:
Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do miski wsyp mąkę, jogurt, jajko, cukier, drożdże oraz pokrojonego na kawałki banana. Dolej odrobinę mleka i powoli zacznij miksować, stopniowo dodając resztę mleka. Gdy ciasto będzie miało już jednolitą konsystencję, odstaw je na 20 minut do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.
Placuszki smaż na dobrze rozgrzanej, beztłuszczowej patelni do naleśników, aż zarumienią się z obu stron. Podawaj przełożone ulubionymi konfiturami lub masłem orzechowym w towarzystwie owoców. Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!
drożdże
drożdże piekarskie
drożdże piekarnicze
pancakes
naleśniki
drożdżowe
drożdżowy