Świąteczny stół nie może obyć się bez dodatków do ciepłych i zimnych dań. Jednym z tradycyjnych produktów na polskich stołach jest fasola. Najczęściej podawana na gorąco z dodatkiem kapusty lub grochu. Nowoczesny sposób na fasolę to podanie jej w postaci zimnego, słodkiego dodatku z pieprzem i rozmarynem. Fasola w tej postaci sprawdzi się na przykład w towarzystwie pasztetu.
Przepis na fasolę z miodem i rozmarynem
Przygotowanie:
Fasolę namocz przez noc w zimnej wodzie. Następnie przecedź ją i zalej czystą wodą. Gotuj w nieosolonej wodzie do miękkości. Gdy fasola będzie już miękka, odlej wodę. Odstaw fasolę do wystygnięcia. W osobnym garnku zagotuj miód, sok z cytryny i rozmaryn. Gotuj kilka minut na niewielkim ogniu. Na patelni podgrzej 2-3 łyżki oliwy i dodaj odcedzoną fasolę. Smaż do lekkiego zrumienienia z obu stron. Fasolę włóż do słoiczka i zalej gorącą miodową zalewą. Dopraw grubo mielonym pieprzem i solą. Do przygotowania dania możesz użyć dużej fasoli Jaś lub mniejszej - wtedy będzie miała intensywniejszy smak zalewy i rozmarynu. Przechowuj w lodówce około tygodnia.
Jagoda Dąbrowska
dietetyk
...bo domowe jest lepsze!
przepis na fasole
fasola z miodem i rozmarynem
fasola w miodzie
na święta
boże narodzenie