pixel
Browin Przepiśnik - Fasola w miodzie i rozmarynie

Fasola w miodzie i rozmarynie

Dania

2024-12-09 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Świąteczny stół nie może obyć się bez dodatków do ciepłych i zimnych dań. Jednym z tradycyjnych produktów na polskich stołach jest fasola. Najczęściej podawana na gorąco z dodatkiem kapusty lub grochu. Nowoczesny sposób na fasolę to podanie jej w postaci zimnego, słodkiego dodatku z pieprzem i rozmarynem. Fasola w tej postaci sprawdzi się na przykład w towarzystwie pasztetu.


Przepis na fasolę z miodem i rozmarynem

Przygotowanie:

Fasolę namocz przez noc w zimnej wodzie. Następnie przecedź ją i zalej czystą wodą. Gotuj w nieosolonej wodzie do miękkości. Gdy fasola będzie już miękka, odlej wodę. Odstaw fasolę do wystygnięcia. W osobnym garnku zagotuj miód, sok z cytryny i rozmaryn. Gotuj kilka minut na niewielkim ogniu. Na patelni podgrzej 2-3 łyżki oliwy i dodaj odcedzoną fasolę. Smaż do lekkiego zrumienienia z obu stron. Fasolę włóż do słoiczka i zalej gorącą miodową zalewą. Dopraw grubo mielonym pieprzem i solą. Do przygotowania dania możesz użyć dużej fasoli Jaś lub mniejszej - wtedy będzie miała intensywniejszy smak zalewy i rozmarynu. Przechowuj w lodówce około tygodnia.




Jagoda Dąbrowska
dietetyk​

...bo domowe jest lepsze!

przepis na fasole

fasola z miodem i rozmarynem

fasola w miodzie

na święta

boże narodzenie