Chcesz pić dobre piwo, pochwalić się, poczęstować znajomych własnym piwem? Już dziś możesz zacząć swoją przygodę z domowym piwowarstwem!
Do uwarzenia 1,7 kg koncentratu potrzebujesz:
- Garnek ok. 4-6 litrów
- Mieszadło
- Puszkę nachmielonego ekstraktu słodowego wraz z drożdżami znajdującymi się pod wieczkiem
- 1 kg cukru – najlepiej zaopatrzyć się w glukozę krystaliczną lub puszkę ekstraktu niechmielonego, dzięki temu Twoje piwo będzie lepsze i nabierze dodatkowej prawidłowej gęstości oraz pełni smaku
- Pojemnik fermentacyjny 30 litrowy z kranem
- Cukromierz
- Rurka fermentacyjna
- Termometr
- Pirosiarczyn potasu lub sodu – do dezynfekcji sprzętu
- Pastylki Coopers - do nagazowania piwa, (możesz użyć też glukozy lub cukru lecz piana nie będzie tak trwała)
Jak przygotować piwo - krok po kroku:
- Cały sprzęt potrzebny do przygotowania piwa dokładnie umyj i odkaź za pomocą pirosiarczynu potasu lub sodu.
- Spod wieczka wyjmij drożdże oraz instrukcję. Puszkę ekstraktu nachmielonego umieść w gorącej wodzie na około 10 minut, dzięki czemu łatwiej Ci będzie wydostać zawartość.
- Drożdże należy uwodnić - w tym celu umieść je w szklance z wodą o temperaturze 25-28°C i pozostaw na około 30 minut.
- Zawartość puszki wlej do garnka z około 2–3 litrami wody. Dodaj cukier – 1 kg glukozy krystalicznej lub 1,5 kg płynnego ekstraktu słodowego. Całość podgrzewaj i mieszaj aż do rozpuszczenia (nie gotuj).
- Do pojemnika wlej około 10 litrów wody, dodaj rozpuszczone ekstrakty tak, aby uzyskać 23 litry brzeczki. Zapewnij temperaturę około 20 – 22 °C brzeczki.
- Dodaj drożdże i całość energicznie wymieszaj.
- Pojemnik zamknij pokrywką z umieszczoną w niej rurką fermentacyjną z woodą.
- Fermentacja trwa zwykle około 7- 10 dni. Po około 5 dniach możesz sprawdzić zawartość cukru za pomocą cukromierza. Fermentację możesz zakończyć na poziomie 0 – 1°BLG.
- Wtedy możesz zlać piwo do butelek przy pomocy karnika. Butelki powinny być czyste i zdezynfekowane. Do każdej butelki dodaj jedną pastylkę Coopers lub 4 gramy glukozy krystalicznej albo cukru. Następnie zakapslujemy je i zostaw na około 4 tygodnie
Ile czasu zajmuje przygotowanie piwa?
Piwo można przechowywać do 2 lat, najlepiej smakuje natomiast po 3 miesiącach! Polecamy próbować, mieszać różne ekstrakty, dodawać przypraw oraz chmieli.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!