Maj to piękny miesiąc, w którym przyroda w pełni rozkwita, co pozytywnie nastraja nas do życia. To również czas, w którym rozpoczyna się sezon na szparagi. Nie możesz go przegapić - w tym okresie smakują one najlepiej i ich cena jest najniższa. To zielone warzywo stanowi źródło wielu witamin i minerałów. To świetny wybór dla wszystkich począwszy od tych dbających o linię (ze względu na ich niską kaloryczność szparagów), a na kobietach w ciąży skończywszy (z racji zawartości kwasu foliowego). Z ich spożyciem uważać muszą jedynie osoby chore na dnę moczanową i kamicę nerkową.
Jak wybrać szparagi?
By w pełni cieszyć się ich smakiem, zawsze wybieraj szparagi jędne, o zwartych, niepokruszonych główkach i niezbyt grubych łodygach. Szparagi to doskonały pomysł na zdrową przekąskę lub dodatek do posiłków. Świetnie smakują z jajkiem - np.: na śniadanie. Ich przygotowanie jest łatwe i zajmuje mało czasu. Szparagi możesz ugotować w wodzie lub na parze. Posmarowane oliwą nadają się również do grillowania i pieczenia. Nie zapominaj, że możesz je również chrupać na surowo.
Przygotowanie:
Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy je umyć i odłamać zdrewniałe końce.
Do gotowania potrzebujesz specjalny garnek do szparagów . Garnek ten jest wąski i wysoki- dzięki temu łatwo utrzymasz pionową pozycję szparagów podczas gotowania.
Pamiętaj, aby główki szparagów znajdowały się nad poziomem wody, ze względu na to, że są delikatne. W przeciwnym razie się rozgotują.
Do wody dodaj sól, cukier i masło. Gotuj na średnim "ogniu", pod przykryciem ok. 4 minuty. Jeśli korzystasz z wielofunkcyjnego garnka z koszykiem, znacznie ułatwi on wyciągnięcie szparagów z wody.
Po ugotowaniu szparagi powinny być chrupiące. Można podawać je same lub dodać np.: podsmażoną na maśle bułkę tartą tak jak robi się to często w przypadku kalafiora lub fasolki.
Posmarowane oliwą zielone szparagi można również zgrillować na patelni do grillowania.
Szparagi można też upiec w piekarniku. Wystarczy je doprawić solą, pieprzem i piec w temperaturze 220℃ ok. 10 minut. Tak przygotowane warto skropić sokiem z cytryny i jeść na zdrowie.