Ponieważ wśród Państwa są również osoby niespożywające mięsa ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, na nadchodzącą majówkę i sezon grillowy mamy przepis nadesłany przez posiadaczkę instagramowego konta @Margarytzj. To propozycja doskonała dla wegan. Bardzo dziękujemy za ten zaskakujący przepis, na wegańską kaszankę, która smakuje wybornie. Danie to wbrew nazwie zadowoli każdego, również mięsożercę, jest bowiem duże prawdopodobieństwo, że nawet nie zorientuje się on, jakie składniki zostały użyte. Nadesłany przepis to świetny przykład, dzięki któremu można się przekonać, że w codziennej diecie oraz na okazjonalnych grillach mięso z powodzeniem daje się zastąpić smacznymi składnikami roślinnymi.
Przepis na kaszankę wegańską:
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotuj wg przepisu. Czarną fasolę odcedź i zblenduj z 4 łyżkami sosu sojowego. Tofu pokrój na drobną kostkę i zasmaż na patelni z olejem i sosem sojowym – w ten sposób przygotowane tofu zastąpi wątróbkę dodawaną w tradycyjnej wersji kaszanki. Ugotowaną kaszę przełóż na patelnię podlaną olejem i smaż z przyprawami oraz przygotowaną wcześniej pastą z czarnej fasoli. Fasola nada pożądany kolor kaszance oraz zapewni odpowiednią konsystencję farszu. Dodaj obsmażone wcześniej tofu. Spróbuj farszu i jeśli jest taka potrzeba, dopraw go jeszcze wg uznania. (jeśli ilość przygotowanego farszu będzie za duża, możesz go z powodzeniem zamrozić i użyć w późniejszym czasie).
Papier ryżowy namocz wg wskazówek na opakowaniu, umieść na desce posmarowanej olejem, a następnie nałóż farsz uformowany w kształt kaszanki i całość zawiń tak jak sajgonki. Tak przygotowane kiełbaski ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180⁰C, aż się zarumienią, a papier ryżowy zrobi się chrupiący. Kaszankę wegańską możesz spożywać bezpośrednio po upieczeniu lub poddać ją dalszej obróbce na grillu. Kaszankę ułóż na folii aluminiowej, dodaj pokrojoną w piórka lekko osoloną cebulę i skrop olejem. Całość zawiń i połóż na grillu.