Browin Przepiśnik - Kaszanka wegańska na grilla

Kaszanka wegańska na grilla

Dania

2020-04-29 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 3
ulubione

Ponieważ wśród Państwa są również osoby niespożywające mięsa ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, na nadchodzącą majówkę i sezon grillowy mamy przepis nadesłany przez posiadaczkę instagramowego konta @Margarytzj. To propozycja doskonała dla wegan. Bardzo dziękujemy za ten zaskakujący przepis, na wegańską kaszankę, która smakuje wybornie. Danie to wbrew nazwie zadowoli każdego, również mięsożercę, jest bowiem duże prawdopodobieństwo, że nawet nie zorientuje się on, jakie składniki zostały użyte. Nadesłany przepis to świetny przykład, dzięki któremu można się przekonać, że w codziennej diecie oraz na okazjonalnych grillach mięso z powodzeniem daje się zastąpić smacznymi składnikami roślinnymi. Wypróbujcie koniecznie tę recepturę, a jest duża szansa, że po latach tegoroczną majówkę wspominać będziecie nie tylko ze względu na pandemię, ale również na wyborny smak wegańskiej grillowanej kaszanki. Niech od teraz na stałe zagości ona w waszym menu.

PRZYGOTOWANIE

Kaszę gryczaną ugotuj wg przepisu. Czarną fasolę odcedź i zblenduj z dwiema łyżkami sosu sojowego. Tofu pokrój na drobną kostkę i zasmaż na patelni z olejem i sosem sojowym – w ten sposób przygotowane tofu zastąpi wątróbkę dodawaną w tradycyjnej wersji kaszanki. Ugotowaną kaszę przełóż na patelnię podlaną olejem i smaż z przyprawami oraz przygotowaną wcześniej pastą z czarnej fasoli. Fasola nada pożądany kolor kaszance oraz zapewni odpowiednią konsystencję farszu. Dodaj obsmażone wcześniej tofu. Spróbuj farszu i jeśli jest taka potrzeba, dopraw go jeszcze wg uznania. (jeśli ilość przygotowanego farszu b,ędzie za duża, możesz go z powodzeniem zamrozić i użyć w późniejszym czasie). 

Kaszanka wegańska na grilla

Kaszanka wegańska na grilla


Papier ryżowy namocz wg wskazówek na opakowaniu, umieść na desce posmarowanej olejem, a następnie nałóż farsz uformowany w kształt kaszanki i całość zawiń tak jak sajgonki. Tak przygotowane kiełbaski ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180⁰C, aż się zarumienią, a papier ryżowy zrobi się chrupiący. Kaszankę wegańską możesz spożywać bezpośrednio po upieczeniu lub poddać ją dalszej obróbce na grillu. Kaszankę ułóż na folii aluminiowej, dodaj pokrojoną w piórka lekko osoloną cebulę i skrop olejem. Całość zawiń i połóż na grillu.
Kaszanka wegańska na grilla

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

danie wegańskie

majówka

weganski grill

przepis dla wegan

bez mięsa