Browin Przepiśnik - Leczo

Leczo

Dania

2021-10-06 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Dania jednogarnkowe to świetny pomysł na obiad lub inny posiłek dla całej rodziny, a także na uatrakcyjnienie spotkań z przyjaciółmi. Dania te nie wymagają od nas wielogodzinnego stania przy kuchni, a jedynie chętnych rąk do krojenia. Doskonałym przykładem takiej potrawy jest leczo. To węgierskie danie często serwowane jest również na polskich stołach i cieszy się zrozumiałą popularnością. Jest bowiem smaczne i pożywne, a do tego każdy z łatwością poradzi sobie z jego wykonaniem. To mieszanka wielokolorowych warzyw, do których - jeśli chcemy - dodać możemy kiełbasę lub mięso. Może to być zatem zarówno danie dla mięsożerców, jak i dla wegetarian. W dzisiejszym poście przedstawiamy Wam przepis na leczo z cukinii, które możecie przygotować w wersji mięsnej lub wege. Które ugotujecie razem z nami?

Leczo

Leczo

Przepis na leczo

Przygotowanie:

​Warzywa umyj, wysusz i pokrój w grubą kostkę. Do garnka wlej olej, podsmaż cebulę oraz czosnek i dopraw do smaku. Na patelni przysmaż 300 g pokrojonej kiełbasy. Do garnka dodaj: pokrojone warzywa, kiełbasę oraz dopraw je przyprawami i ziołami.

Leczo gotuj początkowo pod przykryciem, a następnie bez pokrywki, aby woda z warzyw odparowała. W trakcie gotowania kilkakrotnie przemieszaj potrawę. Pod koniec dodaj 2 łyżki przecieru pomidorowego i pokrojoną natkę pietruszki. Leczo gotuj wedle upodobania – bądź do czasu uzyskania warzyw lekko twardych, bądź zupełnie miękkich.

Uwaga! Korzystając z garnka żeliwnego, znacząco przyśpieszasz czas gotowania potrawy, dlatego uważaj, aby nie rozgotować składników.

Z podanej ilości składników przygotujesz leczo dla ok. 8 osób. Gotowe leczo możesz umieścić w słoikach i poddać pasteryzacji – w ten sposób bezpiecznie przechowasz je w lodówce przez kilka dni.



Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

przepis

przepis na leczo

leczo

leczo z cukinii

leczo z kiełbasą

jak zrobić leczo