Delikatny smak domowego makaronu w nowej odsłonie! Poznaj przepis na domowy makaron ze szpinakiem, który idealnie łączy się ze smakiem sosu z twarogu i smażonego boczku. Pyszny pomysł na szybki obiad smakuje przepysznie zarówno w wersji delikatnej, jak i tej doprawionej ostrymi przyprawami. Gotowy na kulinarne rewolucje? Zaczynamy!
Przepis na makaron ze szpinakiem
Przygotowanie:
Jeśli szpinak był mrożony, odparuj go tak, aby finalnie pozostało 150 gramów zielonej masy. Następnie dobrze zblenduj go razem z jajkami na gładką masę. Do mąki dodaj sól, olej oraz masę szpinakową, a następnie gorącą wodę. Kolejność ma tutaj istotne znaczenie - woda dodana na końcu pozwala kontrolować strukturę ciasta. Całość wyrabiaj do uzyskania jednolitej, elastycznej masy. Następnie potnij ciasto na kilka porcji i wałkuj (ręcznie lub przy pomocy maszynki do makaronu) do uzyskania pożądanej przez Ciebie grubości ciasta. Następnie potnij ciasto na makaron o pożądanej szerokości czy wzorze. Pozostaw na 30 minut w przewiewnym miejscu w celu lekkiego przeschnięcia. Makaron gotuj na wolnym ogniu. Al-dente uzyskasz już po 3-4 minutach. Zielony makaron proponujemy podać z domowym twarogiem oraz okrasą z cebulki i boczku.