Browin Przepiśnik - Odcinek 1: Tort z chleba razowego

Odcinek 1: Tort z chleba razowego

Z domowego kredensu Piotra Rydzewskiego

2020-06-29 Drukuj
Udostępnij
śr. 4.75 | ilość ocen: 3
ulubione

Rozpoczynamy publikację specjalnego cyklu, w którym będziemy prezentować kulinarne historie …od kuchni – i to bardzo konkretnej, a mianowicie zajrzymy do domowego kredensu wyjątkowej rodziny, w której co najmniej od półtora wieku spisywano i przechowywano receptury na różne pyszności. W historii tej rodziny, jak w lustrze, odbija się polska historia. To historia ludzi, którzy sami także tworzyli historię… Gorąco dziękujemy Panu Piotrowi Rydzewskiemu za udostępnienie materiałów z rodzinnego archiwum – są wśród nich zarówno unikalne zdjęcia i dokumenty, jak też stare i nowsze, odręcznie zapisane przepisy. Niektóre z nich pamiętają czasy, kiedy na co dzień kultywowano jeszcze piękną sztukę kaligrafii.

Gorąco zachęcamy do lektury artykułów, a także do wypróbowania choćby niektórych przepisów, jakie będą się tu pojawiać, bowiem wiele z nich można z powodzeniem wykorzystać także i dzisiaj, co sami sprawdziliśmy z pysznym skutkiem. Niektóre składniki czy ich ilości wydają się dziś nieco zaskakujące i stanowią spore wyzwanie dla wyobraźni, ale ich przełożenie na własne możliwości i potrzeby może być fascynującą przygodą. Zachęcamy tym bardziej, że sami zawsze z upodobaniem sięgamy do skarbów przeszłości i z entuzjazmem szukamy wśród nich inspiracji, atrakcyjnych dla poszukiwaczy wybornego smaku domowych potraw.
Niech będzie to okazja do kreatywnego spojrzenia na naszą wspaniałą kulinarną tradycję, a przy okazji spotkanie z odrobiną pasjonującej historii, zapisanej słowem i obrazem przez kilka pokoleń.

W kolejnych odcinkach naszego cyklu zerkniemy na pierwszą z dwóch głównych gałęzi rodowego drzewa Pana Piotra – rodzinę Państwa Kuźnickich. Większość receptur, jakie będziemy prezentować, zapisała i zachowała dla potomności Aleksandra z Lipskich Kuźnicka.

Odcinek 1: Tort z chleba razowego

© Piotr Rydzewski / foto: BROWIN


Na początek wybraliśmy przepis na oryginalny tort…

TORT Z CHLEBA RAZOWEGO
Pół funta [ok. 200 g] migdałów słodkich tłuczonych, pół funta cukru, 11 całych jaj – a 12 zółtków po jednemu w to wbijać i tłuc wałkiem w donicy – potem 12 funtów chleba tartego razowego w winie zamoczonego, od jednej cytryny i pomarańczy skórki ucierać i ½ funta cynamonu, trochę goździków utłuc i sok z całej cytryny. Wszystko to dobrze wymieszawszy, formę masłem wysmarować i tę masę włożyć i wypiekać godzinę (lub więcej siedzieć może).

W przepisach generalnie zachowujemy oryginalną pisownię, wprowadzając tylko niezbędne zmiany językowe i redakcyjne.

Odcinek 1: Tort z chleba razowego
© Piotr Rydzewski / foto: BROWIN

...bo domowe jest lepsze!

tradycyjne przepisy

rodzinne receptury

stare przepisy kulinarne

stare rodzinne przepisy