W kolejnych odcinkach naszego cyklu zerkniemy na pierwszą z dwóch głównych gałęzi rodowego drzewa Pana Piotra – rodzinę Państwa Kuźnickich. Większość receptur, jakie będziemy prezentować, zapisała i zachowała dla potomności Aleksandra z Lipskich Kuźnicka.
© Piotr Rydzewski / foto: BROWIN
Na początek wybraliśmy przepis na oryginalny tort…
TORT Z CHLEBA RAZOWEGO
Pół funta [ok. 200 g] migdałów słodkich tłuczonych, pół funta cukru, 11 całych jaj – a 12 zółtków po jednemu w to wbijać i tłuc wałkiem w donicy – potem 12 funtów chleba tartego razowego w winie zamoczonego, od jednej cytryny i pomarańczy skórki ucierać i ½ funta cynamonu, trochę goździków utłuc i sok z całej cytryny. Wszystko to dobrze wymieszawszy, formę masłem wysmarować i tę masę włożyć i wypiekać godzinę (lub więcej siedzieć może).
W przepisach generalnie zachowujemy oryginalną pisownię, wprowadzając tylko niezbędne zmiany językowe i redakcyjne.
© Piotr Rydzewski / foto: BROWIN