Tłusty Czwartek to nie lada gratka. Każdy pączek zyskuje uznanie i porwany wnet zostaje. My na ratunek mu się rzucamy i oponki przy nim stawiamy. Domowe słodkości przygotowujemy i tajemnice towarzyszących im kuleczek poznajemy. Nasz przepis zatem wypróbujcie i ich smakiem się delektujcie.
Przepis na oponki serowe
Przygotowanie:
Mąkę oraz sodę oczyszczoną zmieszaj ze sobą. Twaróg, żółtka, jogurt śmietanę, cukier oraz ziarenka wanilii ukryte wewnątrz laski zblenduj na gładką masę. Wymieszaj wszystko razem łyżką aż do połączenia się składników. Następnie ciasto wyrób ręką. Powinno być delikatne i miękkie. Po podsypaniu mąką powinno dać się łatwo rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką wytnij szersze kółka, kieliszkiem zaś w ich środku mniejsze. Smaż do zarumienienia z obydwu stron. Temperatura oleju to 180°C.