Browin Przepiśnik - Pasta z lubczyku — domowa przyprawa MAGGI

Pasta z lubczyku — domowa przyprawa MAGGI

Jak Zrobić

2020-06-24 Drukuj przepis

Lubczyk to przyprawa, bez której nie wyobrażamy sobie rosołu — dzięki niemu podkreślony zostaje jego warzywny aromat i smak. To również jeden z podstawowych składników popularnej przyprawy maggi. Lubczyk świetnie smakuje jako dodatek do sosów, dań mięsnych, rybnych i owoców morza. Ciekawą kompozycję stanowi także z sałatkami czy domowymi serami.
Lubczyk poza walorami smakowymi posiada również walory zdrowotne. Korzystnie wpływa na układ krwionośny, moczowy i pokarmowy. Ze względu na dużą zawartość witaminy C lubczyk wzmacnia również odporność.
Poza wymienionymi właściwościami roślina ta to również znany od lat naturalny afrodyzjak, wskazujący działanie pobudzające zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.
Nieważne, która z właściwości tej przyprawy wyda Wam się najbardziej zachęcająca. Pewne jest jedno, warto lubczyk stosować.
Poniżej znajdziecie przepis na banalnie prostą pastę z lubczyku — inaczej domowe Maggi bez sztucznych konserwantów i polepszaczy smaku.

Do przechowywania najlepiej sprawdzą się słoiczki o małej pojemności. Urody paście z lubczyku dodadzą ozdobne zakrętki.

Pasta z lubczyku — domowa przyprawa MAGGI



Przygotowanie:

Lubczyk umyj, oberwij liście i umieść je w naczyniu. Dodaj sól i rozdrobnij całość blenderem ręcznym, stopniowo dodając oliwę aż do otrzymania gładkiej pasty. Gotową pastę umieść w małych, wyparzonych słoiczkach. Tak przygotowany lubczyk ze względu na dodatek soli przechowywać i stosować jako dodatek do różnych dań można do około 1 roku.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

słoiczek

lubczyk

maggi domowe

bez konserwantów

do owoców morza

do rosołu

dodatek do sera



Newsletter