Lubczyk to przyprawa, bez której nie wyobrażamy sobie rosołu — dzięki niemu podkreślony zostaje jego warzywny aromat i smak. To również jeden z podstawowych składników popularnej przyprawy maggi. Lubczyk świetnie smakuje jako dodatek do sosów, dań mięsnych, rybnych i owoców morza. Ciekawą kompozycję stanowi także z sałatkami czy domowymi serami. Lubczyk poza walorami smakowymi posiada również walory zdrowotne. Korzystnie wpływa na układ krwionośny, moczowy i pokarmowy. Ze względu na dużą zawartość witaminy C lubczyk wzmacnia również odporność. Poza wymienionymi właściwościami roślina ta to również znany od lat naturalny afrodyzjak, wskazujący działanie pobudzające zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. Nieważne, która z właściwości tej przyprawy wyda Wam się najbardziej zachęcająca. Pewne jest jedno, warto lubczyk stosować. Poniżej znajdziecie przepis na banalnie prostą pastę z lubczyku — inaczej domowe Maggi bez sztucznych konserwantów i polepszaczy smaku. Do przechowywania najlepiej sprawdzą się słoiczki o małej pojemności. Urody paście z lubczyku dodadzą ozdobne zakrętki.
Przepis na pastę z lubczyku
Przygotowanie:
Lubczyk umyj, oberwij liście i umieść je w naczyniu. Dodaj sól i rozdrobnij całość blenderem ręcznym, stopniowo dodając oliwę aż do otrzymania gładkiej pasty. Gotową pastę umieść w małych, wyparzonych słoiczkach. Tak przygotowany lubczyk ze względu na dodatek soli przechowywać i stosować jako dodatek do różnych dań można do około 1 roku.