Browin Przepiśnik - Pierogi pieczone ze szpinakiem

Pierogi pieczone ze szpinakiem

Dania

2020-09-04 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Pierogi… Któż ich nie lubi? Sekretem jest ciasto a wisienką na torcie farsz. Wigilijne z kapustą i grzybami, kultowe ruskie, a latem fantastycznie smakujące z owocami. Niezależnie co w nich skryjemy to jedno z pierwszoplanowych dań kuchni polskiej, którym zajadają się i mali i duzi. Przygotowanie pierogów to nie tylko doznania dla podniebienia, ale także świetna okazja do spędzenia czasu wspólnie z rodziną. Dzieci chętnie wezmą udział w lepieniu pierogów, bo przecież to prawie jak zabawa ciastoliną – lepszą ciastoliną, bo taką, którą na końcu można zjeść! Tradycyjnie pierogi podaje się gotowane z wody, my w dzisiejszym przepisie proponujemy zaś pierogi z pieca, w których skryty będzie obfitujący w żelazo szpinak. Te pierogi to doskonały pomysł zarówno na obiad, jak i zimną przekąskę.


Przygotowanie:

Składniki na ciasto umieść w dużej misce i porządnie wyrób. Następnie odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę.
Oczekiwanie wykorzystaj na przygotowanie farszu. Na maśle podsmaż do zeszklenia cebulkę z wyciśniętym czosnkiem. Dodaj szpinak mrożony lub świeży (szpinaku mrożonego nie musisz wcześniej rozmrażać).  
Na wolnym ogniu smaż składniki do momentu odparowania wody. Do farszu dodaj pokrojone suszone pomidory i oliwki. Dopraw do smaku i dodaj plastry sera pleśniowego. Kiedy ser delikatnie się roztopi, farsz jest gotowy. Odstaw go do wystudzenia.


Pierogi pieczone ze szpinakiem


Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienko. Naczyniem o średnicy większej niż szklanka wycinaj kółka, na ich środek łyżeczką nakładaj niezbyt dużą ilość farszu. Dowolną metodą uformuj pierogi i odkładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ilość farszu w pierogu nie powinna być za duża, gdyż pod wpływem temperatury, w trakcie pieczenia ciasto może się rozkleić.
Gotowe pierogi posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do nagrzanego do temperatury 200 ℃ piekarnika. Piecz ok. 20 minut, aż pierogi zarumienią się na złoto.

Smacznego... Bo domowe jest lepsze!

pierogi z pieca

pierogi drożdżowe

przepis na obiad

przekąska

szpinak

z ciasta drożdżowego